1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,014.1

МФ с важна информация за инфлацията у нас

БГ Бизнес

Икономиката ни ще забави растежа си

Българската икономика ще забави растежа си до 1,8 на сто тази година, сочи пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите.

Заради руската война срещу Украйна е разработен и алтернативен сценарий, според който ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) по текущи цени може да се отклони в посока надолу между 0,5 процентни пункта.

След като тази година икономиката ще отбележи растеж под 2 на сто, до 2026-а брутният вътрешен продукт ще нараства с три и повече процента, прогнозират от Министерството на финансите в базовия си сценарий.

Според него средногодишната инфлация тази година ще бъде 8,7%, но след това ще се забави съответно до 3,8, 2,8, 2,2 на сто през годините. В края на настоящата година инфлацията ще се понижи до 5,6%.

"В най-голяма степен забавянето ще се дължи на значително намаление на приносите на групите храни и енергийни стоки, като последните се очаква да имат дори лек спад в цените в края на годината", прогнозират още от министерството.

Снимка: iStock

Безработицата ще спада, а заетостта ще расте заедно с икономиката, според публикуваната прогноза.

В алтернативния влошен сценарий отклоненията са незначителни.

Очаква се през април министерството да представи проектобюджет за настоящата година, тъй като в момента страната работи в условия на т.нар. удължителен закон.

Пролетната макроикономическа прогноза може да се счита за основата, върху която експертите от финансовото министерство работят за разработването на най-важния финансов закон.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5