1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,014.1

Малката европейска нация, която победи високата инфлация

Инфлацията там все пак достигна 29-годишен връх

 

Mного страни по света се борят упорито с високата инфлация, но покачването на цените е далеч по-малко драматично в Швейцария, казва CNBC.

  • Инфлация

Инфлацията в Швейцария достигна 29-годишен връх от 3,5% през 2022 г. Въпреки че е все още висока за швейцарските стандарти, тя е доста под двуцифрените нива на други развити икономики, като САЩ (9,1%), Великобритания (11,1%) и еврозоната (10,6%).

Швейцария е една от най-богатите страни в света с БВП на глава от населението, който изпреварва този на други големи икономики, като САЩ, Япония и Германия. Освен това е дом на някои от най-богатите хора в света, със средно притежание от 696 604 долара на човек.

Снимка: Getty Image

Швейцарските градове Цюрих и Женева се задържаха стабилно сред 10-те най-скъпи градове в света миналата година, според Economist Intelligence Unit, въпреки че инфлацията увеличи разходите за живот в други скъпи места, като Сингапур и Ню Йорк.

Снимка: EPA

В резултат на това швейцарските граждани обикновено са по-малко засегнати от покачването на цените, тъй като те са склонни да харчат по-малка част от доходите си за основни неща като храна и настаняване.

„Тъй като хората средно са доста богати, делът на храната в общия бюджет на домакинствата не е толкова голям, колкото може би в други страни“, каза Тобиас Страуман, професор по икономическа история в университета в Цюрих.

  • Възходът на швейцарския франк

Друга причина за относителната ценова стабилност в Швейцария произтича от силния швейцарски франк.

Валутата на страната стабилно се засили, повишавайки стойността си, за да достигне паритет (изравняване) спрямо еврото през 2022 г. Докато много валути се сринаха спрямо поскъпващия щатски долар, швейцарският франк се задържа стабилен на фона на нестабилността в Европа.

Това до голяма степен се дължи на статута му на валута „убежище“ или защитен актив. Швейцарският франк е силно подкрепен от голям резерв от злато, облигации и финансови активи, които помагат на Швейцарската национална банка да гарантира стабилността на валутата по време на нестабилност.

Снимка: EPA

  • Внос и износ

Швейцария внася стоки и услуги на стойност около 302 млрд. долара всяка година, по-голямата част от които идват от съседни страни от ЕС. По-силният швейцарски франк осигурява ефективна отстъпка за този внос.

Междувременно Швейцария изнася близо 305 млрд. долара годишно - до голяма степен включващи стоки и услуги с по-висока стойност, като часовници и фармацевтични продукти, които са по-малко податливи на колебания в цените, отколкото масово произвежданите стоки с нисък марж.

Токът от водата 

Швейцария също е по-малко изложена на някои от външните фактори, които тласнаха цените нагоре през 2022 г., като войната на Русия в Украйна.

Дом на планинска топография и повече от 1500 езера, Швейцария е по-малко зависима от вноса на петрол и газ, отколкото някои от европейските си съседи, като водноелектричеството играе важна роля в енергийните доставки.

Швейцарските енергийни доставчици са до голяма степен публична собственост, което означава, че те са по-малко изложени на нестабилност на пазара заради по-строгото регулиране на цените.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5