Къде може да ядете най-евтини и най-вкусни миди и риби?

Как вървят цените на рибите в Европа

 

Лятото все още е тук, а много хора в този период обичат да похапват прясна риба. Как вървят цените на рибите у нас и в други страни в Европа?

Рибата на дребно в България се продава средно за между 4,45 и 17,81 лв. за килограм. Най-евтини са скумрията, сафридът и бялата риба. Скъпо се продават сьомгата, риба тон, лавракът и ципурата, като цените там стигат и до 17 лева за половин килограм. 

Ценовият диапазон на дребно в Гърция е между 2,67 и 7,11 евро за килограм. Такива са цените в Атина и Солун, показва справка в selinawamucii.com.

Рибите в Италия, най-вече в Рим и Милано, вървят между 3,47 и 10,31 евро за килограм. В Испания пък килограмът се продава между 11,36 и 52,33 евро за килограм в зависимост от града и рибата.

В Германия цените на дребно вървят между 5,73 и 11,19 евро за килограм. Ценовият диапазон във Франция е между 3,63 и 7,56 евро за килогра.

Къде морските дарове са евтини?

Като общо правило страните, които имат обширни океански брегове, имат най-добрите морски дарове, най-голям достъп до различни видове и следователно най-добрите цени. Така че всяка крайбрежна страна има невероятен бюджетен избор. Някои топ зони са Средиземноморието, бреговете на Югоизточна Азия, Океания и страните около Арктическия кръг.

Италия – пържени морски дарове

Известни като „pesce fritto al cono“ в Италия, тези фунийки с пържени морски дарове са често срещано лакомство по улиците в италианските крайбрежни градове. Те се намират в цялата страна и включват много вкусни хрупкави лакомства: калмари, октопод, скариди, риба и др.

Менюто може да варира в зависимост от улова за деня, тъй като морските дарове се ловят пресни сутрин и се пържат след това.

Испания – паейя

Как може емблематичната и всеобщо обичана паейя да не се появи в този списък? Миди, скариди, миди, чоризо и пиле, паейя е мечтата на всеки любител на храната.

За щастие паейята е от Испания и те знаят как да я приготвят най-добре, като същевременно поддържат относително ниски цени, така че можете да се насладите на този празник с морски дарове и да вземете малко чурос и испански флан като десерт с допълнителните си пари.

Португалия – осолена треска

Ястията на базата на треска са португалска основна храна, така че ако търсите морски дарове с ограничен бюджет, това е нещо като джакпот. Говори се, че има над 1000 рецепти, в които солената треска е звездната съставка – лудост. Известна като „bacalhau“, рибата може да бъде печена, пържена, на скара, задушена и т.н., така че със сигурност ще има нещо по ваш вкус, пише сайтът Contiki.

Белгия – Миди и пържени картофи

Любителите на мидите се обединяват, защото Белгия (и северните части на Франция, като Лил), могат да предложат най-доброто. Варено и задушено в бляскав сок от бяло вино, подправено с магданоз и лук, мидите в Белгия се сервират с пържени картофи.

Можете да получите „moules frites“, както се нарича ястието, навсякъде в Белгия, така че няма да ви се налага да ходите на диви експедиции. 

Мексико – тако с морски дарове

Такосите с морски дарове са перфектната закуска на плажа, която да ви храни във вашите мързеливи дни на мексиканските брегове. Такосите с морски дарове могат да бъдат пълни с каквото ви харесва: пържена риба, хрупкави скариди, сьомга на скара и обичайните гарнитури.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст