Това е най-опасното сирене на света, но в Сардиния го смятат за деликатес

Бихте ли го пробвали?

 

Има много хора, които са любители на сирената, но дори те едва ли биха опитали най-опасното сирене.

Обявено за „най-опасното сирене“ в света от Световните рекорди на Гинес през 2009 г., casu marzu е кремообразно сирене от Сардиния, направено от две основни съставки: овче мляко и живи червеи. Всяко сирене се прави чрез нагряване на мляко и добавяне на бактериални култури, за да се подпомогне ферментирането му, но в случая с casu marzu вие ядете ферментацията, докато се случва.

Местните фермери в Сардиния ползват обикновено пекорино, в което слагат ларви. След това червеите се излюпват и ферментират сиренето, превръщайки го в меко, кремообразно лакомство.

Casu marzu е забранен за търговска продажба поради потенциалния риск от причиняване на чревна миаза. Ако ларвите навлязат в храносмилателната ви система, възможно е те да снесат собствените си яйца в стомашно-чревния ви тракт, което може да доведе до симптоми като повръщане, диария и коремна болка.

Въпреки че яденето на casu marzu е свързано с риск, жителите на Сардиния го ядат от векове, като някои местни вярват, че то дори действа като афродизиак.

Сега все още остава въпросът какъв всъщност е вкусът на casu marzu? Според хората, които го ядат сиренето е силно, като наподобява пармезан.

Световноизвестният готвач Гордън Рамзи пък описа деликатеса като леко кисел в епизод от сезон 4 на The F Word. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст