
Министерството на финансите пласира нов дълг за 300 млн. лева
Отчетената на аукциона среднопретеглена годишна доходност e в размер на 3,06%
Бихте ли го пробвали?
Има много хора, които са любители на сирената, но дори те едва ли биха опитали най-опасното сирене.
Обявено за „най-опасното сирене“ в света от Световните рекорди на Гинес през 2009 г., casu marzu е кремообразно сирене от Сардиния, направено от две основни съставки: овче мляко и живи червеи. Всяко сирене се прави чрез нагряване на мляко и добавяне на бактериални култури, за да се подпомогне ферментирането му, но в случая с casu marzu вие ядете ферментацията, докато се случва.
Местните фермери в Сардиния ползват обикновено пекорино, в което слагат ларви. След това червеите се излюпват и ферментират сиренето, превръщайки го в меко, кремообразно лакомство.
Casu marzu е забранен за търговска продажба поради потенциалния риск от причиняване на чревна миаза. Ако ларвите навлязат в храносмилателната ви система, възможно е те да снесат собствените си яйца в стомашно-чревния ви тракт, което може да доведе до симптоми като повръщане, диария и коремна болка.
Въпреки че яденето на casu marzu е свързано с риск, жителите на Сардиния го ядат от векове, като някои местни вярват, че то дори действа като афродизиак.
Сега все още остава въпросът какъв всъщност е вкусът на casu marzu? Според хората, които го ядат сиренето е силно, като наподобява пармезан.
Световноизвестният готвач Гордън Рамзи пък описа деликатеса като леко кисел в епизод от сезон 4 на The F Word.
Отчетената на аукциона среднопретеглена годишна доходност e в размер на 3,06%
Едно зареждане на стандартна батерия от 75 kWh ще достига 56 лв
49% от респондентите споделят, че получават до 1000 евро