1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Издънките на Тръмп, заради които сега го съдят

Издънките на Тръмп, заради които сега го съдят

Делата са за икономически и политически престъпления

Доналд Тръмп е разследван за всичко - от работата му със строго секретни документи до предполагаеми плащания, извършени на бивша звезда от филми за възрастни. В момента той е изправен пред множество съдебни дела. Трудно да се следят всичките разследванията, така че погледнем само някои от тях, които имат най-голямо влияние върху него както лично, така и политически, пише BBC.

  • За какво точно го разследват?
  • Какви опасности го грозят?

Какво се разследва?

Прокурори в Ню Йорк разследват предполагаеми тайни плащания, извършени от името на Тръмп на Сторми Даниелс, бивша звезда на филми за възрастни, която излезе публично с твърденията, че двамата са имали афера. Тръмп отрича да са имали сексуални отношения.

Междувременно бизнес практиките на семейната му компания Trump Organisation се проверяват от прокурорите.

Летиция Джеймс, главният прокурор на Ню Йорк, ръководи гражданско разследване и е прекарала години в проучване дали компанията е извършила различни действия на измами в продължение на няколко десетилетия. Криминално разследване се ръководи от окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг и разглежда подобни проблеми.

Какво каза Тръмп?

Член на неговия правен екип каза пред Асошиейтед прес, че няма правно основание за случая Сторми Даниелс и не вярва, че прокурорите са взели решение по обвиненията. Отделно бившият президент и неговите адвокати настояха, че обвиненията срещу организацията Тръмп са политически мотивирани.

И така, колко сериозно е?

В случая Сторми Даниелс Тръмп е поканен да свидетелства пред голямо жури. Експерти предполагат, че това показва, че той скоро може да бъде изправен пред наказателни обвинения, но не е ясно какви биха могли да бъдат те. Ако прокурорите продължат, това ще бъде първото наказателно дело, заведено някога срещу бивш президент на САЩ.

Снимка: Getty Image

Криминалното разследване на организацията Тръмп вече доведе до присъди. Компанията беше призната за виновна през декември в измама и фалшифициране на бизнес записи и глобена с 1,6 милиона долара. Алън Уайселберг, главен финансов директор на организацията, беше осъден на пет месеца затвор през януари.

В делото се твърди, че семейството е увеличило нетното си състояние с милиарди и търси 250 милиона долара, за които се твърди, че са получени чрез измамни средства. Също така се иска забрана на Тръмп и неговите деца да заемат ръководни позиции в който и да е бизнес в Ню Йорк. Съдия от Манхатън отхвърли искането на г-н Тръмп да отложи процеса, заявявайки, че планираната дата 2 октомври е „написана в камък“.

Какво се разследва?

Министерството на правосъдието разглежда премахването на правителствени документи от Белия дом, които след това са били отнесени в имението на г-н Тръмп във Флорида, Мар-а-Лаго, след като той напусна поста. Разследващите преценяват как са били съхранявани тези документи и кой може да е имал достъп до тях.

Обширният крайбрежен имот на бившия президент беше претърсен през август и бяха иззети 11 000 документа, включително около 100, маркирани като класифицирани. Някои от тях бяха етикетирани като строго секретни.

Не е изненадващо, че на този етап знаем много малко за това какво има в документите. Но класифицираните материали обикновено съдържат информация, която официалните лица смятат, че може да навреди на националната сигурност, ако стане публична.

Какво каза Тръмп?

Той отрече да е извършил нарушение и разкритикува разследването на Министерството на правосъдието, като го определи като "политически мотивирано" и "лов на вещици". Той предлага променящи се защити, които се основават най-вече на аргумента, че е разсекретил материала. Все още не са предоставени доказателства, че това е вярно.

Бившият президент също така твърди, че някои от документите са защитени от "привилегия" - правна концепция, която би предотвратила използването им в бъдещи производства. Независим адвокат преглежда иззетия материал, за да определи дали това е така и този процес продължава. Но Тръмп не отговори директно на ключовия въпрос защо документите са били в Мар-а-Лаго.

Снимка: Ройтерс
И така, колко сериозно е?

Това е активно криминално разследване и може да доведе до повдигане на обвинения. Наред с други закони, министерството на правосъдието смята, че г-н Тръмп може да е нарушил Закона за шпионажа, като е запазил информация за националната сигурност, която "би могла да бъде използвана за вреда на Съединените щати".

В допълнение към обвиненията, свързани със самите класифицирани документи, прокурорите също разглеждат възпрепятстването на правосъдието като друго потенциално престъпление.

Какво се разследва?

Прокурорите прекараха осем месеца в разследване на предполагаеми опити за отмяна на малката загуба на Тръмп в щата на президентските избори през 2020 г.

Криминалното разследване беше образувано след разкриването на едночасов телефонен разговор между бившия президент и висшия изборен служител на щата на 2 януари 2021 г.

„Просто искам да намеря 11 780 гласа“, каза г-н Тръмп по време на разговора с републиканския държавен секретар Брад Рафенспергер – препратка към броя бюлетини, необходими, за да му осигурят победа в променящия се щат.

Голямо жури, разследващо случая, беше разпуснато по-рано тази година след подаване на окончателен доклад, който остава запечатан.

Какво каза Тръмп?

Той описа разследването, както и много други, като "лов на вещици". Тръмп също атакува съдебния служител, ръководещ разследването - главния прокурор на окръг Фултън, Фани Уилис - като "млад, амбициозен, радикален ляв демократ... който ръководи едно от най-престъпните и корумпирани места".

И така, колко сериозно е?

„Обвиненията са много сериозни. Ако бъдат повдигнати обвинения и осъдени, хората са изправени пред присъди за затвор“, каза г-жа Уилис пред Washington Post миналия месец.

26-членното голямо жури не е имало правомощия за повдигане на обвинения, но може да е препоръчало обвинения. Сред потенциалните престъпления, които са разгледани, са склоняване към изборни измами, даване на неверни изявления пред държавни служители и рекет.

Не е известно дали бившият президент е пряко разследван, но се знае, че някои от неговите съюзници са част от разследването.За наказателна присъда обаче прокурорите в крайна сметка ще трябва да докажат по несъмнен начин, че замесените са знаели, че действията им са измамни.

През януари прокурор, работещ от името на окръг Фултън, каза, че окръжната прокуратура смята, че докладът трябва да бъде публикуван само след като прокурорите решат дали да повдигнат обвинения или не.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии