1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Инфлацията в еврозоната удари 9,1%

Свят
 

В България месечната инфлация за август достигна нов рекорд от 17,7%

Инфлацията в еврозоната достигна нов рекорд от 9,1% през август, потвърди статистическата служба на ЕС "Евростат". Това се дължи на рязкото покачване на цените на енергията и храните. Вероятно те се е насочила към достигането на двуцифрени стойности, казва Reuters.

Инфлацията на потребителските цени в 19-те страни, използващи еврото, е нараснала с 0,6% на месечна база и с 9,1% на годишна база, което е най-високият темп от въвеждането на еврото през 1999 г.

В своята експресна оценка в края на август "Евростат" изчисли месечна промяна на 0,5%. Годишната цифра от 9,1% не е променяна.

Според "Евростат" 3,95 процентни пункта от годишната промяна идват от по-скъпата енергия - чиито разходи скочиха поради нахлуването на Русия в Украйна - и 2,25 пункта от храни, алкохол и тютюн.

Но дори когато се изключат нестабилните цени на енергията и храните, това, което Европейската централна банка нарича основна инфлация - цените все още са с 5,5% по-високи от година по-рано.

Промишлените стоки са с 5,1% по-скъпи спрямо 12 месеца по-рано, а цените на услугите са нараснали с 3,8%.

В България месечната инфлация за август достигна нов рекорд от 17,7%,  показват данните на Националния статистически институт. За сравнение инфлацията през предходния месец юли, когато беше 17,3%. 

ЕЦБ, чиято основна цел за инфлация е достигане обратно до 2%, миналата седмица повиши основните си лихвени проценти с безпрецедентните 75 базисни пункта и обеща по-нататъшни увеличения, давайки приоритет на борбата с инфлацията, въпреки че блокът се насочва към зимна рецесия и липса на газ.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии