1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Има ли световна криза за петрол и кой печели от нея?

Свят
 

Цените на черното злато започнаха да се покачват в средата на март, а в същото време производството на петрол остана почти същото

Има ли световна криза за петрол? Този въпрос започва все повече да стои на дневен ред след сериозното показване на цените на петрола. Скъпият петрол започва и сериозно да влияе на покачването на цените на все повече стоки.

Цените на черното злато започнаха да се покачват в средата на март, а в същото време производството на петрол остана почти същото. Една от причините за липсата на адекватен капацитет на петрол, е преработката му в бензин и дизел, съобщи Reuters. 

Международната агенция по енергетика съобщи, че за сега рафинериите имат достатъчно капацитет да преработват около 100 милиона барела петрол на ден, но около 20% от този петрол не може да се използва. 

Рафиниращата индустрия изчислява, че светът е загубил общо 3,3 милиона барела петрол на ден от началото на 2020 г. Около една трета от тези загуби са в Съединените щати, а останалите в Русия, Китай и Европа. Търсенето на горива се срина в началото на пандемията, когато масово страните обявяваха локдаун. 

Глобалният капацитет за рафиниране се очаква да се увеличи с 1 милион барела на ден през 2022 г. и 1,6 милиона барела дневно през 2023 г.

През април се преработваха 78 милиона барела дневно, което рязко намалява от времето преди пандемията, когато тази цифра е била 82,1 милиона барела на ден. 

Международната агенция по енергетика очаква рафинирането да се възстанови през лятото до 81,9 милиона барела на ден. 

Рафинериите в САЩ, Китай, Русия и Европа преработват петрол по-малко, отколкото преди пандемията. Нефтопреработването в Русия се е свило с близо 30% през май, а причината за това е наложеното ембарго от Европа. 

Разходите за превоз на нефтени продукти с кораби също са се повишили заради засиленото глобално търсене.  

Кой печели?

Глобалният недостиг на гориво повиши цените до исторически върхове, а най-много печалби са отчетени в САЩ и Индия. 

Индия преработва повече от 5 милиона барела на ден, според МАЕ. Тя внася евтин руски суров петрол за вътрешна употреба и износ. Очаква се Индия да увеличи производството на гориво с 450 000 барела на ден до края на годината.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии