1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

И все пак ЕЦБ може пак да вдигне лихвите

И все пак ЕЦБ може пак да вдигне лихвите

При поредното покачване този месец банката беше обявила, че ще е последно

Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Франк Елдерсон не изключва ново повишаване на основните лихви, като част от борбата на банката с високата инфлация. Това е заявил той в интервю за информационна агенция "Маркет нюз интернешънъл", съобщи Reuters.

Икономическият растеж в еврозоната е по-бавен, отколкото очакваше ЕЦБ, но целта е да се контролира инфлацията, така че лихвените проценти все още могат да се повишат, ако това е необходимо. "Не е задължително" да се каже, че последната фаза на повишаване на основния  лихвен процент е достигнала своя връх, е обяснил Елдерсон.

Решенията за лихвите зависят от икономическите данни и съществува несигурност по въпроса. Думите на Елдерсон са в унисон с изявленията на президента на ЕЦБ Кристин Лагард след обявеното решение за лихвите по-рано през месеца.

ЕЦБ повиши основните лихвени проценти за десети пореден път по-рано през септември, за да върне инфлацията обратно към целта от 2 процента в средносрочен план.

Елдерсон е предупредил за риск от по-нататъшна инфлация, с перспектива цените на храните и енергията да се покачат през идните месеци, пише БТА.

Според него инфлацията също е ключова за зеления преход. Банките, които не изпълняват целите за разкриване на информация, свързана с екологичните политики, ще бъдат глобявани, е заявил още той.

ЕЦБ трябва да изпълни своите намерения по отношение на инфлацията, за да осигури стабилна основа за зеления преход, като климатичните цели вероятно ще бъдат внедрени в бъдещите инструменти на банката, например, при закупуване на активи, е казал още Елдерсън.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии