1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Ето каква отстъпка ще имате от ДДС, ако пазите касовите бележки при пазаруване

БГ Бизнес

Предложеният от Асен Василев бонус се полага, ако са изпълнени няколко условия

През лятото финансовият министър Асен Василев лансира идеята да не се плаща сметката в заведение, което не издава касови бележки. Тогава идеята беше отхвърлена. Сега в пакета данъчни промени за догодина Василев възражда отново това предложение като дори го разширява.

Първо то да бъде за всякакъв вид търговци, а не само за ресторантьори. В проекта за изменение на Закона за ДДС е записано: „Когато лицето не издаде касова бележка от фискално устройство, получателят има право да не заплати стойността на доставката/продажбата.“

В същото време се предвиждат и стимули за потребителите да изискват касови бележки при пазаруване и ползване на услуги,  Промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица предвиждат гражданите да ползват данъчни облекчения, ако регистрират пред НАП касовите си бележки за закупени стоки и услуги през годината. 

Според предложените промени, който пазарува онлайн през годината и пази касовите бележки, издавани от търговеца, може да получи отстъпка от платения ДДС. Сумата е ограничена до 100 лв. месечно, или 1200 лв. за година.

Бонусът се полага, ако са изпълнени няколко условия - купувачът да е пълнолетен към 1 януари на данъчната година, фискалният или системният бон да не е към фактура, да са издадени от търговец с регистрация в НАП, а единичната стойност на покупката да не е над 2000 лв.

"Необходимо е да се въведе стимул за потребителите да изискват издаването на фискален или системен бон, с което да се постигне по-висока степен на изсветляване на някои сектори, както и да се повиши събираемостта на приходите", пише в мотивите на законовата поправка. 

Все още не е ясно как би действало това данъчно облекчение. За да влезе в сила трябва да се създаде нова електронна услуга, чрез която данъкоплатците да регистрират касовите си бележки в НАП.

Освен това министъра на финансите трябва да издаде заповед, за кои видове стоки и услуги ще се прилага отстъпката за платения ДДС на базата на представените касови бележки. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии