Хранилищата за природен газ в ЕС са пълни на почти 99 %

Свят

Енергийни компании искат да насочат излишните количества към газохранилища в Украйна

 

Хранилищата за природен газ в Европейския съюз наближават максималния си капацитет, което кара местните енергийни компании да насочат излишните количества към газохранилища в Украйна, преди настъпването на зимните месеци и свързаното с тях пиково търсене, информира БТА. 

Снимка: Reuters

Съоръженията в ЕС вече са пълни на почти 99 %, надминавайки целите на Брюксел за 90 процента запълняемост до ноември. Това съобщи "Файненшъл таймс", позовавайки се на данните на Асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (Gas Infrastructure Europe - GIE). 

Цифрата показва, че регионът е успял да складира много повече газ досега тази година, отколкото някои се опасяваха след нахлуването на Русия в Украйна, поради продължаващия внос на втечнен природен газ и намаленото търсене.

Големите количества природен газ, складиран в ЕС, правят общността по-малко уязвима от енергийни шокове, и са гаранция, че Европа ще разполага с цялата необходима й енергия за предстоящата зима. 

"Рискът от недостиг на газ в Европа е нисък тази зима, но все пак такъв има и е свързан с мащабни непланирани прекъсвания на доставките или дълги застудявания, които може да засегнат Европа и Азия по едно и също време", каза Наташа Филдинг, ръководител на ценообразуването на газа за Европа в "Аргус" (Argus). "Европа се е запасила толкова добре, колкото е възможно", добавя тя. 

Тъй като вместимостта на складовете в ЕС е почти изчерпана, компаниите все по-често се обръщат към Украйна, където се намират едни от най-големите газохранилища в Европа, което повишава количеството природен газ, съхранявано в страната, до най-високото ниво, откакто Русия предприе своята инвазия миналата година.

Други пък плащат на танкери за пренос на втечнен природен газ (ВПГ) да функционират като "плаващи хранилища".

Обединеното кралство също успя да запълни вместимостта на газохранилищата си почти до максималния капацитет – до 95 %, въпреки че съхраняваните обеми в Обединеното кралство са по-малки, отколкото в много други европейски страни.

Анализаторите посочват, че допълнителните количества складиран газ може да предотвратят по-нататъшно голямо покачване на европейските цени на газа, които паднаха с до 10 процента във вчерашната търговия заради прогнозите за по-топло време през идните седмици.

Цената на природния газ на хъба TTF, който е еталон за цените в Европа, също бе нестабилна, тъй като търговците реагираха на войната между Израел и "Хамас". Израел също така спря производството в офшорно находище недалеч от Газа. 

Украйна се явява алтернатива за съхранение на газ въпреки рисковете от инвазията на Русия, отчасти защото Киев предложи стимули за съхранение като евтини тарифи и освобождаване от мита за три години, което позволява газът да бъде лесно реимпортиран в ЕС.

Резервоарите в Украйна до голяма степен са разположени дълбоко под земята и са в западната част на страната, далеч от фронтовата линия, и в момента съдържат повече от 2 милиарда кубични метра газ, принадлежащи на субекти от ЕС, според украинската държавна газова компания "Нафтогаз".

Компанията е предложила повече от 10 млрд. куб. м - една трета от националния капацитет на Украйна - на чуждестранни клиенти.

"Нафтогаз" съобщи по-рано, че 128 от нейните съоръжения за съхранение на синьо гориво из цялата страна са били повредени от руските атаки между януари и октомври тази година, въпреки че представители на сектора твърдят, че нито едно подземно хранилище не е било засегнато. 

Междувременно 21 танкера са класифицирани като плаващи хранилища за ВПГ край бреговете на Европа към понеделник, 30 октомври, според Алекс Фроли, пазарен анализатор в консултантската фирма Ай Си Ай Ес (ICIS). Преди седмица броят им бе 16, а в началото на октомври - около 10.

Плаващите съоръжения и украинските газохранилища надграждат максималния капацитет за съхранение на ЕС – почти 100 млрд. куб. м газ. Така само чрез запасите от газ, ЕС може да покрие между 2 и 2,5 месеца пиково потребление през зимата.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст