1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Френски прокурори влязоха в 5 банки в Париж

Свят

Разследването е по подозрение за данъчни измами

Властите обискираха парижките офиси на пет банки във вторник по подозрение за данъчни измами, съобщиха френските прокурори, съобщи Асошиейтед прес.

Обиските идват като част от пет предварителни разследвания, открити през декември 2021 г. по обвинения в пране на пари и данъчни измами, свързани с изплащане на дивиденти, се казва в изявление на френската национална финансова прокуратура.

Акцията идва на фона на глобалните финансови сътресения, предизвикани този месец от колапса на две американски банки и оркестрираното от правителството поглъщане на проблемния швейцарски кредитор Credit Suisse от неговия конкурент UBS.

Френското разследване включва сделки cum cum,  при които чуждестранен акционер на компания, регистрирана във Франция, прехвърля акциите си на френска банка по времето, когато се изплащат дивиденти, за да избегне плащането на данък върху капиталовата печалба.

Снимка: iStock

В изявлението на френската прокуратура се казва, че в обиска са участвали шестима германски прокурори от Кьолн в рамките на европейското съдебно сътрудничество. Това предполага, че въпросните чуждестранни акционери са били германци или немски юридически лица.

Подобно широкомащабно разследване за укриване на данъци в съседна Германия през последните години доведе до претърсвания на банки, други компании и домове на бизнесмени, което доведе до присъди срещу някои банкери.

Снимка: Getty Image

Твърди се, че стотици банкери са били замесени в тази измама - включваща транзакции „cum-ex“, в които участниците разменят акции, за да съберат възстановяване на данъци, които не са платили. Съобщава се, че измамата е измамила данъкоплатците с милиарди евро.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии