1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Историческа сделкa в опит да се спре банковата криза - UBS купува закъсалата Credit Suisse

Историческа сделкa в опит да се спре банковата криза - UBS купува закъсалата Credit Suisse

Ще се успокоят ли пазарите след тази новина?

 

И този уикенд беше белязан от банковата криза, която застигна една от големите банки в Европа, а именно Credit Suisse. След като през седмицата банковият гигант поиска помощ от Швейцарската централна банка, в неделя стана ясно, че тя ще бъде придобита от UBS. 

  • UBS ще плати 3 млрд. швейцарски франка (3,23 млрд. долара) за Credit Suisse 
  •  UBS ще поеме до $5,4 милиарда загуби 
  •  S&P понижи кредитния рейтинг на First Republic Bank  

Някои от най-големите централни банки в света се събраха в неделя, за да спрат разпространяването на банковата криза, след като швейцарските власти убедиха UBS да купи конкурента Credit Suisse  в  историческа сделка, предава Ройтерс.  

UBS ще плати 3 милиарда швейцарски франка (3,23 млрд. долара) за 167-годишната Credit Suisse и ще поеме до 5,4 млрд. долара загуби в сделка, подкрепена от масивна гаранция от швейцарската централна банка и се очаква да приключи до края на 2023 г. 

Снимка: EPA

Скоро след съобщението, Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка и други големи централни банки излязоха с изявления, за да успокоят пазарите, които бяха поразени от банкова криза, която започна с колапса на две регионални американски банки по-рано този месец. 

Фючърсите на S&P 500 и Nasdaq се повишиха с по 0,4%, и двата върнаха някои предишни печалби.  Нова Зеландия се понижи на отваряне, а австралийските акции (.AXJO) отвориха със загуба от 0,5%.  Доларът-убежище загуби позиции спрямо стерлинга и еврото, но се повиши спрямо йената. 

 Натискът върху UBS помогна за сключването на сделката в неделя 

Снимка: Istock.com

 „Това е исторически ден в Швейцария и ден, честно казано, надявахме се, че няма да дойде“, каза председателят на UBS Колм Келехер пред анализатори по време на конферентен разговор.  „Бих искал да стане ясно, че въпреки че не сме инициирали дискусии, ние вярваме, че тази сделка е финансово привлекателна за акционерите на UBS“, каза Келехър. 

 Главният изпълнителен директор на UBS Ралф Хамърс каза, че все още има много подробности, които трябва да бъдат изчистени. 

 „Знам, че все още трябва да има въпроси, на които не сме успели да отговорим“, каза той.  „И аз разбирам това и дори искам да се извиня за това. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии