1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Credit Suisse - банката, която переше парите на Брендо и българската мафия

Credit Suisse вече официално ще бъде част от конкурента си UBS

 

Преди броени дни беше обявено, че официално UBS ще купи швейцарската банка, изправена пред фалит - Credit Suisse. Но как българска следа се оказа един от основните фактори милиони инвеститори да изгубят доверието си към една от най-големите швейцарски банки?

Credit Suisse беше изправена пред обвинения в швейцарски съд в началото на февруари 2022г., че е позволила на предполагаема българска престъпна група за трафик на кокаин да изпере милиони евро, част от които са пристигали в банката, натъпкани в куфари.

Според световните медии,  това е предизвикало първия наказателен процес срещу голяма банка в Швейцария, а швейцарските прокурори са пледирали за около 42,4 млн. швейцарски франка (45,86 милиона долара) като компенсация от Credit Suisse.

Според обвиненията втората по големина банка в страната и един от нейните бивши мениджъри не са предприели всички необходими стъпки, за да попречат на предполагаемите наркотрафиканти да укрият и перат пари между 2004 и 2008 г.

Credit Suisse отхвърли обвиненията по този въпрос веднага след повдигнатите срещу нея обвинения.

Случаят привлече силен интерес в Швейцария, където се възприе като тест за прокурорите, които заемат потенциално по-твърда позиция срещу банките в страната.

Според Ройтерс обвинителният акт обхваща повече от 500 страници и се фокусира върху връзките, които Credit Suisse и нейният бивш служител са имали с Евелин Банев-Брендо и множество негови съдружници, двама от които са били обвинени по делото. Второто обвинение е срещу бившия мениджър за връзка с клиентите на банката, който е подпомагал прането на пари.

Снимка: Ладислав Цветков
Банев, срещу когото няма повдигнати обвинения в Швейцария до онзи момент, е осъден за трафик на наркотици в Италия през 2017 г. и след това за пране на пари в България през 2018 г., се казва в Ройтерс.

Снимка: БГНЕС

В онзи момент Българската прокуратура иска екстрадирането му от Украйна, за да бъде повдигнато обвинение за създаване на организирана престъпна група за пране на пари, а румънската го търси за създаване на група за трафик на наркотици, показва червеният списък на издирваните лица на Интерпол.

Куфарчета с пари

Бивш служител на Credit Suisse е довел със себе си най-малко един български клиент, който е бил съдружник на Банев през 2004 г., твърдят прокурорите в обвинителния акт.

Брендо, по който беше стреляно на излизане от ресторант в София през 2005 г., е започнал да разпределя куфари, пълни с пари в сейфовете на Credit Suisse, се казва в обвинението.

Прокурорите твърдят, че групата е използвала практика, известна като „смърфинг“, при която голяма сума пари се разделя на по-малки суми, които са под прага за съмненията за пране на пари, поставяйки милиони евро в банкноти с дребна стойност, сами по себе си, в депозитни кутии и по-късно прехвърлянето им в множество сметки.

Прокурорите твърдят, че бившият мениджър, който напуска Credit Suisse през 2010 г., след като беше задържан за две седмици от полицията през 2009 г., е помогнал да се прикрие престъпният произход на парите на клиентите, като е извършил транзакции за повече от 146 млн. швейцарски франка, включително 43 млн. франка в брой.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5