Фалшива активност на клавиатурата: Уволняват служители, заради измама

Свят

Хиляди устройства, които симулират натискане на клавишите, са продадени в Amazon

 

През последните седмици Wells Fargo извърши редица уволнения след твърдения, че някои от служителите й са симулирали активност на клавиатурата, за да заблудят фирмата, че работят, пише BBC. 

Третата по големина американска банка оповести решенията в документи на брокери, подадени до Регулаторния орган за финансовата индустрия (Finra).

Фирмата не отговори на въпросите как е открит предполагаемият проблем и дали той е свързан с дистанционната работа.
Този месец в САЩ влязоха в сила нови правила, които означават, че офисите, които брокерите използват за работа от вкъщи, трябва да бъдат проверявани на всеки три години.

"Wells Fargo държи служителите си да спазват най-високите стандарти и не толерира неетично поведение", заяви говорителката Лори Кайт в изявление. 

Някои големи компании използват все по-усъвършенствани инструменти за наблюдение на служителите, откакто работата от разстояние се разшири по време на пандемията от ковида.
Такива услуги могат да проследяват натискането на клавишите и движението на очите, да правят снимки на екрана и да регистрират кои уебсайтове са посетени.

Снимка: pixabay.com

Но също така се развиха и технологии за избягване на наблюдението, които имат за цел да накарат компютрите да изглеждат активно използвани и са широко достъпни.

Според Amazon, където могат да се намерят за по-малко от 10 долара, през последния месец са продадени хиляди такива устройства. 

В документите на Wells Fargo се казва, че служителите са подали молба за напускане или са били уволнени "след разглеждане на твърдения, свързани със симулация на дейност на клавиатурата, създаваща впечатление за активна работа".
Bloomberg, които първи съобщиха за уволненията, заявиха, че са били засегнати повече от десетина души. 

BBC потвърди шест случая, в които служителите са били уволнени след проверка, и един случай, в който човек е напуснал, след като се е сблъскал с твърденията. Много от тях са работили за фирмата по-малко от пет години. Това се случва в момент, когато много фирми, особено във финансовата индустрия, настояват служителите да се върнат в офиса.

Работата от разстояние остава популярна след пандемията, но броят на служителите, работещи дистанционно намалява.

В САЩ малко под 27% от платените дни през миналия месец са били дни за работа от дома, в сравнение с повече от 60% в разгара на 2020 г., според изследване на професори от Бизнес училището на Автономния технологичен институт в Мексико (ITAM), Станфордския и Чикагския университет.

Бизнес Видео Подкаст