1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,279.2

ЕС вече не е зависим от руските изкопаеми горива

Свят

Държавите в ЕС разполагат общо с бюджет от 270 млрд. евро за енергиен преход

Година след началото на войната в Украйна можем да заявим, че ЕС вече не е зависим от руските изкопаеми горива. Това заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция, предава БТА.

ЕС прекрати вноса на руски въглища, вносът на течни горива от Русия е намален значително, руският газ бързо изчезва от европейския пазар, добави той. По неговите думи се наблюдава спад с 18 на сто на потреблението на газ в ЕС в последната година. 

Той поясни, че до войната доставките на газ от Русия по тръбопроводи са съставлявали 45-50 на сто от европейския внос, а през март тази година са спаднали до осем на сто. По неговите думи в това отношение са помогнали увеличените доставки от сигурни източници, сред които САЩ и Норвегия. 

Същевременно за последната година в ЕС е била произведена с една пета повече възобновяема енергия. Говорителят уточни, че държавите в ЕС разполагат общо с бюджет от 270 милиарда евро за енергиен преход. Той съобщи, че европейските газови хранилища сега са пълни до 66 на сто от обема, което е рекорд за тази част от годината.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5