1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

"Една година безплатен газ за домакинствата": Турция вече получава черноморски газ

Свят

Находището влезе в историята като най-голямото газово откритие в историята на Турция

Тази нощ официално започнаха доставките на газ от Черно море от находището "Сакария" към системата на Турция. 

"Днес празнуваме два празника - предстоящия Рамазан байрам и началото на доставките на черноморски газ, което е важна стъпка за енергийната независимост на Турция. Първоначално ще добиваме по 10 млн. куб. м на ден. След като проектът достигне пълния си капацитет, ще можем да покриваме 30% от нуждите на страната от газ", заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган, цитиран от БНР.

Снимка: Reuters

По думи на турския президент турските граждани няма да плащат за газ в продължение на една година, когато го използват в жилищата си, в частност в кухнята и при потребление на топла вода. Освен това хората ще получават газ безплатно в продължение на един месец, когато го използват за отопление на домовете си.

Според турските власти газът от Черно море ще започне да тече към домовете на местните жители през първата седмица на май.

Първоначално се планира от находището "Сакария" да се добиват около 10 млн. куб. м газ дневно, т.е. от 3,4 млрд. до 4 млрд. куб. м годишно.

Планираше се доставките на черноморски газ за потребителите в Турция да започнат през март. Заради опустошителните земетресения в югоизточната част на страната през февруари обаче властите бяха принудени да преразгледат тези планове.

Снимка: EPA

В газовото находище "Сакария" бяха открити 320 млрд. куб. м природен газ. Находището влезе в историята като най-голямото газово откритие в историята на Турция.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии