1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Италианци ще правят газ от ракия

Свят

Производител на алкохол ще превръща отпадъци в биометан

Компанията Bonollo, известна с производството на традиционната италианска грапа, и газопреносната фирма Italgas откриват първия завод за биометан към дистилерията, предаде Ройтерс. Това може да се окаже важна стъпка към увеличаването на производството на възобновяем природен газ в Италия, посочва агенцията.

Биометанът, който в този случай се прави от течните остатъци в резултат на дестилацията на грозде и гроздови продукти, се получава при обработка и пречистване на биогаз. Той може да се ползва за отопление, готвене и всичко останало, за което се потребява и традиционен природен газ, добит при обработката на изкопаеми горива, но по същността си е страничен продукт на преработката на органична материя и като такъв се счита за възобновяем и въглеродно неутрален, пише БТА.

Най-популярният продукт на фамилната  Bonollo е грапата, дестилирана от гроздови джибри, останали след производството на вино. Продуктът се доближава до българската ракия. Компанията произвежда марката OF въз основа на вино "Амароне".

Снимка: istockphoto.com

От Italgas обявиха, че заводът за биометан на  Bonollo, разположен близо до североизточния италиански град Падуа, е първият, който ще бъде свързан с мрежата на компанията, но са налице още 140 искания за свързване.

"Италия, която сега произвежда едва 5 на сто от биометана в ЕС, има големи възможности да увеличи продукцията си", казва Пиер Лоренцо Дел'Орко, главен изпълнителен директор на разпространителската мрежа на Italgas, най-големият италиански доставчик на природен газ.

Заводът на Bonollo ще произвежда 2,4 милиона куб. м възобновяем газ годишно, който ще се влиза в газопреносната мрежа и е с капацитет да захрани 3000 домакинства.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии