1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Емблема на половин век: Честит рожден ден, Golf!

Емблема на половин век: Честит рожден ден, Golf!

Над 2000 души са заложили на нов Golf всеки ден през последните 50 години

Германският автомобилостроител Volkswagen празнува днес 50-годишнината на най-емблематичния си модел - Golf, от който са продадени 37 млн. екземпляра по света от производството на първите бройки през 1974 година, съобщи France Press, цитирана от БТА. 

"Над 2000 души са заложили на нов Golf всеки ден през последните 50 години“, се посочва в комюнике на Volkswagen. 

Как се променя Golf през годините?

Групата е започнала производството на първото поколение Golf на 29 март 1974 година - автомобил с ъглови форми, наследник на легендарния Beetle, който е изцяло заоблен. 

Volswagen продължава да произвежда Golf във Волфсбург, историческият бастион на марката, създадена през 1937 година, но и в други заводи в Германия, както и в още седем страни. 

За 50 години са се сменили осем поколения Golf, последното от което през 2019 година. Volkswagen представи тази година най-новата версия на Golf 8, която е достъпна и в плъгин хибридна версия.

Volkswagen обещава за последната си версия "изцяло електрически пробег от над 100 километра", както и "гласова команда и функция за разговор с агент, базирана на изкуствения интелект ChatGPT", се посочва в комюникето.  

Марката организира специална изложба за 50-годишнината на Golf в музея във Волфсбург, Северна Германия, която започна във вторник (26 март) и ще продължи до февруари 2025 година.

Golf е най-продаваният автомобил на компанията в Германия, според данните на компанията за анализ на пазара Statista, според които през 2023 г. са доставени 81 000 автомобила и е лек спад на годишна основа.

Общо автомобилите с марката Volkswagen са били 18 на сто от новите регистрации в Германия през 2023 година и се нареждат доста пред Mercedes с 10 на сто и Audi с 8,7 на сто, според Федералната автомобилна агенция (KBA).

       

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии