1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

ЕЦБ увеличи основната си лихва с 0,5%. Какво означава това?

Финанси
 

Действията на централната банка са продиктувани от рекордно високата инфлация в еврозоната, която през юни достигна 8,6%

На свое заседание ЕЦБ прие лихвата да нарасне с 0,5 процентни пункта от юли. По този начин тя става 0%. Тъй като досега беше отрицателна в размер на -0,5%. Повишението е първото за ЕЦБ от 11 години насам.

Действията на централната банка са продиктувани от рекордно високата инфлация в еврозоната, която през юни достигна 8,6%.

ЕЦБ е последна от големите банки в света, които предприемат повишение на лихвите. Досега с над процент се увеличиха те във САЩ и Великобритания.

Какво означава това за България и еврозоната?

Очаква се увеличаването на лихвите на ЕЦБ да доведе и до увеличаване на нивата в България, тъй като страната ни е свързана с еврозоната заради валутния борд. Това най-вероятно ще засегне както лихвите по кредитите така и тези на депозитите.

Според експерти едно увеличение на лихвените нива с 1% би означавало, че кредит за жилище в размер от 70 хил. евро за 20 години би се оскъпил с 70 лв. на месец.

Решението идва в труден момент за икономиката и публичните финанси на еврозоната изправени пред неясноти около енергийните цени и редица държави в южната част на континента, които са изправени пред затруднения да управляват своя дълг, което ще стане още по-предизвикателно след днешното решение.

Очаква се в най-скоро време ЕЦБ да детайлизира и своя план как да подкрепи тези държави, сред които и Италия, чийто лихви по 10-годишните облигации достигнаха доходност от 3,6520% при положение, че германия се финансира на нива от 1,36%.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии