1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Инфлацията в еврозоната отново бележи рекорден ръст

Свят

Това може да бетонира очакванитя, че ЕЦБ ще затегне лихвената си политика

Годишната инфлация в еврозоната се ускори през август до нов исторически връх от 9,1%, показват данни на Евростат. Потребителската инфлация на годишна база се ускори през август до 9,1% от 8,9% през юли, надвишавайки очакванията на финансовите пазари.

Поредният рекорден ръст на инфлацията в еврозоната изглежда ще замрази очакванията, че ЕЦБ ще предприеме по-сериозно затягане на лихвената си политика през следващата седмица, а именно повишаване на лихвите със 75 базисни пункта, а не с 50 базисни пункта.

Повишението в цените на енергията, увеличението на цените на храните и на услугите допринасят за нарастването на инфлацията. Войната в Украйна и санкциите срещу Русия продължават да тласкат енергийните цени към все по-високи нива, показват предварителните оценки на европейската статистика.

Най-сериозно през август е повишението при енергията - с 38,3% спрямо 39,6% през юли, след което са цените на храните, алкохола и тютюна – при тях повишението е с 10,6% спрямо 9,8% на сто през юли, цените на индустриално произведените стоки нарастват с 5%, а цените на услугите бележат ръст от 3,8% спрямо 3,7% месец по-рано.

Основната инфлация (без цените на храни и енергия) в еврозоната нарасна през август с 0,5% спрямо юли, като нейният растеж на годишна база се ускори до 4,3% от 4% месец по-рано.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии