1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Какво е "правилото за две пици" по време на срещи на Джеф Безос?

Какво е "правилото за две пици" по време на срещи на Джеф Безос?

Пример за наистина лош начин за постигане на споразумение е компромисът, твърди основателят на Аmazon

Джеф Безос не е привърженик на използването на презентации със слайдшоу по време на срещи.

Милиардерът има много специфичен начин, по който обича да протичат срещите му, а "перфектната среща" започва с дни на подготовка. Безос разговаря с водещия на подкаста Лекс Фридман за предпочитанията си към кристално ясните бележки и дългите, странстващи срещи, пише Business Insider.

"Харесвам ясен документ и разхвърляна среща", казва Безос.

Според Безос новите служители в Amazon и неговата компания Blue Origin могат да очакват "най-странната култура на срещи, която някога сте срещали". Те започват с мълчаливо изучаване от присъстващите на бележка от шест страници в продължение на 30 минути, последвано от дискусия. 

За разлика от PowerPoint презентциите, които според Безос се създават лесно, но аудиторията не може да ги разбере напълно, бележките изискват много повече време и усилия от страна на автора.

Това означава, че даден служител може да прекара седмици в изготвяне на бележка от шест страници за дадена среща. Но ако е направена правилно, тя "има нещо красиво", казва Безос.

Процесът позволява на участниците в срещата да задават по-продуктивни въпроси и да търсят истината, вместо да "крият много небрежно мислене в точки".

В стремежа си да насърчи търсенето на истината в работата Безос препоръчва хората да се откажат от компромисите. Вместо това те трябва да "се опитват да стигнат възможно най-близо до истината". 

"В нашето общество и в компаниите имаме куп механизми, които използваме за разрешаване на този вид спорове", казва Безос в подкаста. "Много от тях, според мен, са наистина лоши. Пример за наистина лош начин за постигане на споразумение е компромисът."

Безос също така е въвел "правилото за две пици" в предишните си работни срещи. Ако две пици не са достатъчни, за да нахранят цялата група, значи на срещата има твърде много хора. Правилото има за цел да повиши производителността и да помогне за избягване на груповото мислене.

През 2021 г. технологичният милиардер беше наследен от Анди Джаси на поста главен изпълнителен директор на гиганта в електронната търговия Amazon. Докато беше начело, Безос имаше философия "Ден 1", която насърчаваше служителите да работят със същата скорост и приемане на риска, които биха имали в начинаещ стартъп. 

Днес Безос е председател на борда на директорите на Amazon и използва част от свободното време, което е спечелил от това, че не е главен изпълнителен директор, за да се включи по-активно в Blue Origin.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии