1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Безос изпраща жена си в Космоса

Космическата компания на милиардера ще изпрати първия изцяло женски екипаж в космоса

Blue Origin планира да изпрати изцяло женски екипаж в космоса през следващата година – воден от приятелката на Джеф Безос, Лорън Санчес

Космическата компания на милиардера Джеф Безос, Blue Origin, ще изпрати първия изцяло женски екипаж в космоса през следващата година. Лорън Санчес, приятелката на Безос, ще ръководи мисията в началото на 2024 г.

Самоличността на петте дами, които се присъединяват към нея, няма да бъде разкрита до наближаването на старта, който все още не е официално потвърден от компанията.

Безос, който също е основател и бивш главен изпълнителен директор на Amazon, беше на борда на първата екипажна мисия на Blue Origin в космоса на 20 юли 2021 г.

Снимка: Instagram/JeffBezos

То отразява плановете на НАСА, която ще изпрати първите жени астронавти на Луната през 2025 г. като част от своята програма Artemis. Санчес каза пред WSJ, че е „супер развълнувана“ и „малко нервна“ относно полета в космоса.

„Това ще бъдат жените, които променят света и които имат въздействие и послание, което да изпратят“, каза тя.

Междувременно Безос, който се разведе със съпругата си през 2019 г. след афера със Санчес – я „окуражава“ за мисията и е „развълнуван“, че тя ще се случи.

Снимка: Ройтерс

Санчес е известна в САЩ като водеща на новините, но също така е лицензиран пилот на хеликоптер. Тя е основател и на Black Ops Aviation, компания с основатели жени за снимки във въздуха. Според WSJ Безос благодарени на Санчес е преодолял страха си от летене след катастрофата с хеликоптер през 2003 г.

Безос е в процес на получаване на собствен пилотски лиценз. Въпреки че Санчес няма опит като астронавт, това не би трябвало да е проблем, тъй като целта на Blue Origin е да изпрати нормални цивилни в космоса.

Според уебсайта на фирмата членовете на екипажа могат да бъдат напълно обучени за полет само за два дни. След като излетят, пътниците пътуват със скоростта на звука покрай линията на Карман (границата между земната атмосфера и космическото пространство). След това се носят в безтегловност за няколко минути и стават свидетели на променящи живота гледки към Земята, преди да се спуснат с парашути.

Снимка: EPA

В момента Blue Origin разполага с две ракети-носители, включително New Shepard, кръстена на първия американец в космоса, Алън Шепърд.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии