1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Да правиш ток от ... кравешки изпражнения

Свят

Млечна ферма в Босна е сред първите в това начинание

Високотехнологична млечна ферма е сред първите в Босна, превръщащи биогаз от животински изпражнения и силаж в електричество. Фермата си е поставила за цел да стане енергийно самостоятелна във време, когато високите цени на енергията представляват риск за зависимият от субсидии селскостопански сектор, пише Ройтерс, цитиран от БТА.

Проектът във фермата Spreča, в северната част на богатата на въглища балканска страна, е в съответствие с усилията на правителството за постепенно пренасочване на производството на енергия към възобновяеми източници.

Той е в състояние да произведе повече електроенергия за един час, отколкото средното домакинство консумира за един месец. Производството на енергия е започнало през септември с 50-60 процента от капацитета поради регулаторни изисквания, но системата ще може да произвежда 600 киловата на час, след като заработи с пълен капацитет.

Това се случва в момент, когато цените на торовете, храните и енергията се повишиха след нахлуването на Русия в Украйна.

Идеята сместа от кравешки и пилешки изпражнения, царевичен силаж и други органични отпадъци, налични във фермата, да се превърне в биогаз се роди преди почти десетилетие, разказа директорът на фермата Саид Карич.

Това е първият подобен проект в автономната босненско-хърватска федерация, според Карич и ръководителя на проекта Мирсад Турсунович.

"Беше предвидено да се допълнят съществуващите процеси във фермата", заяви Карич във фермата, собственост на млечната ферма Sarajevo Milkos, която обхваща 800 хектара собствена и наета земя и има капацитет за 2000 високопродуктивни говеда.

Схемата във фермата, която вече използва автоматизация и високотехнологични машини, е подкрепена от правителството и финансирана от "Сараево Милкос".

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии