1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Изключване на зарядните устройства, килимче пред вратата и други хитрини за пестене на енергия

Изключване на зарядните устройства, килимче пред вратата и други хитрини за пестене на енергия

Керамичната печка и фурната с горещ въздух пестят до 40% ток

Синоптиците предупреждават, че зимата тепърва ще настъпва. Студените дни и седмици са едно от най-неприятните изпитания за потребителите. Сметките за парно и ток в повечето случаи са високи, а за някои хора дори непосилни. В такива моменти е добре да знаем как може да спестим енергия, така че да облекчим семейния бюджет.

Има няколко правила за потребление на енергия, коит според "Активни потребители" биха спестили пари. 

Относно отоплението по-ниските температури спестяват определено количество ел. енергия. Отопление с 1 градус по-ниска температура, спестява до 6% от консумираната ел. енергия. Когато ползвате отопление, е добре да проветрявате помещенията за кратко време 3 – 4 пъти дневно.

За регулиране на температурата в отделните помещения използвайте термостатни вентили. Също така, погрижете се жилището ви да има добра топлоизолация, тъй като тя спестява значителни разходи за отопление.

Снимка: iStock

Най-енергийно щадящото положение на бойлера е, когато е настроен да загрява водата на 55 – 60 °C.

При готвене, за да предотвратите загубите на енергия, поставяйте съда възможно най-близо до точката на потребление. Също така, може да изключвате котлоните на печката преди да приключите с готвенето и да използвате силно нагрятата повърхност за довършване на ястието.

При избор на печка, стъкло керамичните плотове, които са  по-ефективен при по-ниска употреба на ел. енергия, са най-добрия избор, както и фурните на горещ въздух, която позволява изпичането при по-ниска температура. Това ще ви спести до 40% енергия.

Мястото на хладилника е в по-хладно помещение. С всеки един градус над 20°C потреблението му нараства с около 6%. Най-добрата температура за запазване на хранителните продукти в хладилника е + 5  °C, а във фризер -18  °C. По-ниската температура води до по-високо потребление.

Поддържайте хладилниците и фризерите си в добро състояние, тъй като натрупването на лед в тях също харчи ненужно количество енергия. Добре е да бъдат размразявани през определен период.

Когато закупувате нови електроуреди, обръщайте внимание на тяхната енергийна ефективност. Информацията за тях се съдържа на т. нар. енергийни етикети, които разделят електроуредите по групи, според тяхната пестеливост. Групите са поделени от A до G, като най-пестеливи са група A, а група G са с с най-голям разход на ел. енергия. 

Най-енергийно рационално е да използвате луминесцентни лампи и икономични крушки. Те пестят до 80% от електроенергията при същото ниво на осветление, както при класическите крушки. Добро решение за нощните лампи е употребата на т.нар. лунички – притъпена светлина с нисък разход на ел. енергия.

Златни правила за пестене на енергия

Добавете овлажнители за възхух. По-влажният въздух създава усещане за по-висока температура. Лесен начин е да поставите два съда, пълни с вода, в близост до отоплителното тяло. Още един плюс на процедурата е, че намалява статичното електричество.

Гасете лампите, когато излизате. Този така тривиален съвет наистина спестява много електроенергия.

Почистете филтрите на климатика си, защото именно събраният там прах пречи на топлия въздух по-ефективно да премине в помещението. Тази процедура, извършвана на всеки два месеца, увеличава ефективността на климатика с 50%.

Излозвайте килимчета под вратите. Така ще попречите на студения въздух да нахлуе в дома ви.

Изключвайте зарядните от контакта, ако не ги ползвате. Едва ли има потребител, който все още да не знае, че тези устройства харчат ток, ако са включени в контакта, дори и да не вършат никаква работа.

Използвайте програми на пералнята с по-ниски температури, ако прането ви не е силно замърсено. 85% от от тока, който харчи пералнята, отива за стопляне на водата. 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии