1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Енергията у нас е поскъпнала с близо 98% за година

БГ Бизнес

Средните цени на производител у нас се е увеличили с 42%, отчита НСИ

Средните цени на производител са намалели с 6,2% през октомври спрямо месец по-рано. Това показват данните на НСИ, които измерват общия индекс на цените на производител. Този индекс измерва средното изменение на цените на промишлените продукти в България. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията.

Така, след поевтиняването на природния газ през октомври, статистиката регистрира значително намаление на цените при производството на електрическа и топлоенергия и газ – с 15,3% на месечна база. Ръстът в цените на годишна база обаче достига 97,8%, преработващата промишленост - с 20.8%, и в добивната промишленост - с 4.2%.

Снимка: btvnovinite.bg

Спрямо октомври миналата година, в преработващата промишленост значително повишение на цените е отчетено при: производството на химични продукти - с 39.2%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 31.2%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 29.0%, производството на хранителни продукти - с 28.7%. Намаление е отчетено при производството на основни метали с 1.5%.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии