1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Ресторанти, хотели и сервизи: Кои бизнеси в България крадат ток?

БГ Бизнес

Данните са предоставени от проверка на "Електрохолд"

Последният голям случай на кражба на електроенергия е от 13.12.2022 г., когато екипи на компанията открива манипулация на електромер на хотел в близост до Рилския манастир при съвместна проверка с МВР. Това съобщават от енергийното дружество "Електрохолд" (ЧЕЗ).

Екипите на дружеството работят в тъмната част на денонощието при изключително тежки условия, когато се натъкват на нерегламентрираното използване на ток.

По техни данни друг скорошен случай на нерегламентирана употреба е в сервиз на голяма верига за бяла техника в София. В сградата е открито голямо перално помещение, което се е захранвало от нелегално изграден трафопост в подземните етажи. Дотаксуваната електроенергия е 1,4 млн. киловатчаса.

Анализите на ЕРМ Запад показват, че най-голямо незаконно потребление е регистрирано в следните сектори - ресторанти и заведения за хранене (75 случая), супермаркети (70), бизнес офиси (32), хотели и къщи за гости (29), автокъщи и автосервизи (19).

Общо за 2022 г. дружеството е установило кражби от 445 стопански обекта, сред които складови, логистични и производствени бази и преработвателни предприятия.

През последните години набира популярност нерегламентираното използване на електрическа енергия за отглеждане на растения с марихуана и добив на криптовалути. Тези дейности са високо енергоемки и дружеството търпи огромни загуби, съобщават от "Електрохолд".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии