Цените на билетите за Айфеловата кула скачат с 20%

Цените на билетите за Айфеловата кула скачат с 20%

300-метровата желязна конструкция не е боядисана изцяло от 2010 г.

 

Кметството на Париж гласува увеличаване на цената за вход за възрастни на Айфеловата кула с 20% от следващия месец, за да помогне за плащането на спешни ремонтни работи, казва AFP.

Снимка: EPA

В момента посетителите плащат 29,40 евро (31,90 долара) за пътуване с асансьор до върха на Айфеловата кула, цена, която ще се повиши до 35,30 евро на 17 юни.

Снимка: Reuters

Градският съвет на Париж също подкрепи рекапитализацията на оператора на Айфеловата кула SETE и намали годишната такса, която му начислява за управление на един от най-известните паметници в света.

Служителите на Айфеловата кула стачкуваха по-рано тази година, протестирайки срещу това, което според синдикатите е недостатъчно инвестиране.

Айфеловата кула регистрира недостиг от около 120 милиона евро по време на пандемията от COVID-19 през 2020 г. и 2021 г.

Синдикатите твърдяха, че предишнoто финансиране 60 милиона евро е било недостатъчно предвид необходимостта от голяма поддръжка, включително нова боя.

Снимка: toureiffel

Шедьовърът на архитекта Густав Айфел е пребоядисан 19 пъти, откакто е построен за Световния панаир през 1889 г. По онова време Айфел препоръча да се боядисва на всеки седем години, за да се предотврати неизбежната ръжда.

Но 300-метровата желязна конструкция не е боядисана изцяло от 2010 г.

Снимка: Reuters

Броят на посетителите се възстанови до близо шест милиона миналата година, като спадна до 1,5 милиона през 2020 г. по време на COVID-19.

Бизнес Видео Подкаст