1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Хиляди парижани участваха в безплатен пикник на Шанз-Елизе (ВИДЕО)

Хиляди парижани участваха в безплатен пикник на Шанз-Елизе (ВИДЕО)

Каква е целта на събитието?

 

Събитието има за цел да обърне тенденцията за намаляване на броя на местните хора, посещаващи булеварда, който се е превърнал в средище на богати туристи и дизайнерски магазини, пише The Guardian.  

Хиляди хора се събраха на Шанз-Елизе за гигантски безплатен пикник, организиран от комитет на местни търговци и фирми, които се борят да спрат бавното западане на булеварда, отдавна известен като „най-красивия булевард в света“. 

Някога любим булевард на парижани, през последните години Шанз-Елизе е постоянно изоставян от местните хора, тъй като популярните магазини и кина отстъпват място на луксозните бутици, а булевардът се превръща в привилегия на богатите туристи. 

„Това е начин да кажем на парижани: „Върнете се на Шанз-Елизе“, за да им покажем, че булевардът не е само за луксозно пазаруване“, казва Марк-Антоан Жаме, ръководител на 180-членния комитет на Шанз-Елизе, който организира събитието.

Около 273 000 души кандидатстваха за участие в „le grand pique-nique“, а 4 400 бяха избрани да седнат с до шест гости всеки на 216-метрово червено-бяло карирано одеяло за пикник, описано от организаторите като „най-голямата покривка в света“. 

Осем партньорски ресторанта, сред които и известната бирария Fouquet's, от десетилетия посещавана от френските филмови и музикални звезди, предоставиха ястия за две отделни седящи места, вариращи от багети с шунка до салати Цезар, крудита и макарони.

„Хиляди хора на пикник на един от най-известните булеварди в света, в непосредствена близост до Триумфалната арка - това е истински народен и гурме празник“, каза почетният гост на събитието, бившият главен готвач на Елисейския дворец Гийом Гомес.

Участниците бяха ентусиазирани. „Небето е синьо, слънцето е навън, седим в средата на Шанз-Елизе. Имаме голям късмет, нали?“ Фабиен, който е пристигнал специално от околностите на Париж заедно със съпругата си Мишел, разказва пред телевизия BFM.

Миналата Шанз-Елизе бе превърнат в масов фестивал за диктовки на открито с 1800 бюра, разположени по цялата дължина на булеварда, в рамките на поредното си начинание, целящо да „омагьоса“ парижани с булеварда, който е декор на безброй филми.

Снимка: PCA-STREAM

От много години насам обаче, както се пееше в една прочута песен на френско-американския певец Джо Дасен в края на 60-те години на миналия век, когато булевардът беше на върха на популярността си, „На Шанз-Елизе ще намерите всичко, което искате“.

Снимка: Reuters

Комитетът на „Шанз-Елизе“ трябва да представи доклад от 1800 страници със 150 предложения за преосмисляне на булеварда, чиято цел е да „насочи към по-радикална и цялостна трансформация“ на квартала, каза Жаме.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии