Борбата за дюнера: Турция и Германия имат шест месеца, за да разрешат спора за рецептата

Европейската комисия се намеси в спора на двете държави за рецептата на дюнер кебпа

 

Европейската комисия е дала на Турция и Германия срок от шест месеца, за да постигнат компромис по спора за дюнер кебапа, съобщава британското списание The Economist, цитирано от БТА. 

Дюнерът на раздора 

Снимка: iStock

Турция поиска от Европейския съюз защитен статут за дюнер кебапа, тъй като рецептата на популярното в Германия ястие се различава значително от традиционния вариант. Дюнер кебапът се появява в Германия през 70-те години на миналия век, когато в страната пристигат много работници от Турция. 

Класическата рецепта, която Турция иска да защити, включва месо, ориз, домати, люти чушки. По правило тази плънка се сервира в хляб пита. Дюнер кебапът, който е придобил популярност в Европа, обикновено включва зеле и листа от маруля. Пълнежът е силно покрит със сосове, включително чеснов сос, и се увива в лаваш. 

Заради различията в рецептата Турция е потърсила подкрепа от ЕС в защита на традиционния начин на приготвяне на ястието, посочва The Economist. Изданието пише, че турските изисквания включват използването на говеждо или пилешко месо. Начинът, по който месото се маринова и нарязва, също може да стане защитен от правилата на ЕС. Комисията взе решението, че 11-те възражения срещу заявлението, включително от Федералното министерство на храните и земеделието на Германия, са основателни. Сега Германия и Турция имат до шест месеца, за да постигнат компромис. Европейската комисия има последната дума.

Бизнесът 

Това е индустрия, която генерира годишни продажби от приблизително 2,3 милиарда евро (почти 2,6 милиарда долара) само в Германия и 3,5 милиарда евро (почти 3,9 милиарда долара) в цяла Европа, според базираната в Берлин Асоциация на турските производители на дюнери в Европа.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст