Бутилка за 18 000 долара: Предстои най-големият търг за шампанско

Свят

Цените на винтидж шампанското спаднаха с една четвърт от максималните стойности, достигнати през 2022 г.

 

Аукционна къща Sotheby's ще бъде домакин на най-големия в историята аукцион, посветен единствено на шампанското. Търгът, който ще се проведе идната седмица в Париж, ще е тест за настроението на колекционерите, след като цените на винтидж шампанското спаднаха с една четвърт от максималните стойности, достигнати през 2022 година, пише в. Financial Times, цитиран от БТА. 

На търга ще бъдат продадени около 1500 бутилки от най-доброто винтидж шампанско на тайванския милиардер Пиер Чен. Това е вторият от поредицата от пет международни аукциона, на които ще бъдат изложени 25 000 бутилки от колекцията на Чен. Първият, през ноември миналата година, събра 16,8 млн. долара за два дни в Хонконг. 

Снимка: iStock


 
Сред редките бутилки, които ще бъдат предложени този път, са лот от пет бутилки Salon Le Mesnil, Blanc de Blancs от 1971 г., оценен на 18 000 долара. В каталога са и бутилки от водещи производители на шампанско, включително Krug, Dom Pеrignon, Salon and Roederer, от 50-те години на миналия век.  

 
На продажбата се възлагат големи надежди. "Избата на Пиер е богато заредена с невероятен подбор от най-емблематичните реколти шампанско, произведени в течение на няколко десетилетия. Рядкост е да бъдат видени толкова вина, дори в малки количества, на търг, да не говорим целият акцион да е посветен на тях", посочи Sotheby's.  

Снимка: Pinterest.com

Голяма роля могат да играят азиатските купувачи. Докато в миналото те като цяло показваха по-слаб интерес към шампанското, сега това се е променило, като най-вече младите клиенти през последните години показват по-голям интерес към шампанското. 


  
Япония е начело в региона и е третият по големина пазар за шампанско в света. "Очакваме, че от Япония ще има доста голям интерес към тази продажба", отбелязва представител на Sotheby's.  

Редкостта и възрастта на някои от продаваните бутилки привличат повече колекционери, търсещи определена марка или необичаен размер. Пример за това е огромна бутилка шампанско Pol Roger от 1971 г. с големина на осем стандартни бутилки.   

Цените на пазара на първокачествено вино продължават да спадат тази година, след като скочиха заради купуването на големи партиди към края на пандемията.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст