
Ползването на ChatGPT води до затъпяване, показва проучване
ChatGPT може с времето да притъпи паметта, критичното мислене и мозъчната активност
Поръчките се правят на рундове, при което един плаща за всички, а след това друг поема следващата поръчка
Британските пъбове имат дълга история, изпълнена с традиции. Въпреки модернизациите и промените в културната среда, посещението на пъб все още следва свои собствени ритуали. Още през 1943 г., когато американски войници пристигат във Великобритания, за да се включат във Втората световна война, специален обучителен филм ги учи, как да се държат в в британска кръчма. Днес, повече от 80 години по-късно, тези „уроци“ са все така актуални – макар и под друга форма.
Съществува цяла класификация на пъбовете. От мокрите пъбове, където се сервира само алкохол, до гастропъбовете, които предлагат изискана кухня. Историческите ханове често впечатляват с каменни подове, ниски греди и, според легендите. Джин паласите – пищни заведения с викторианска декорация – още функционират и до днес. Микропъбовете са скромни по размер, но сериозни по отношение на качеството на бирата, а пъбовете на веригата „Уедърспуун“ са уникален жанр със свои собствени привърженици (и противници).
В британските пъбове не се прави опашка пред бара. Вместо това, подходът е полухаотичен, но въпреки това подреден - с леки сигнали към бармана. Стоите на бара, правите зрителен контакт, кимвате леко – без да викате или размахвате пари. Поръчките най-често се правят на „рундове“, при което един човек плаща за всички, а след това друг поема следващия рунд. Ако не участвате в този социален ритуал, се смята за лошо възпитание. Обслужване на маса е рядкост – и ако има, то е само при храна.
Бирата в пъбовете се налива в имперски пинти (20 унции), като традицията изисква тя да бъде сервирана до ръба. Съществуват и „канички“ – халби с дръжка и „прозорчета“, както и малки разфасовки от половин, две трети или една трета пинта,пише CNN. Най-обичани са т.нар. „real ales“ – традиционни бири отлежали в бъчви. Макар репутацията им да е на „топли бири“, това е мит – сервират се със стайна температура за избата, което ги отличава от охладените лагери.
Освен бира, в пъбовете се консумират и редица други напитки. Джин с тоник е класика, сайдерът – особено популярна лятна алтернатива, а ром с кола носи полъх от шейсетте години. Домашното вино, макар често бюджетно, може да се окаже изненадващо добро или катастрофално. За въздържателите се предлагат безалкохолни алтернативи като лайм със сода или касис със сода. Бакшиши не се очакват, но ако искате да се отблагодарите, просто кажете на бармана: „Вземи си едно.“
Много пъбове организират тематични вечери – викторини с комични отборни имена, дартс с местна слава и настолни игри в дъждовни следобеди. Джубоксовете – вече често дигитални – позволяват на клиентите да избират музика, а телевизори показват футбол, ръгби или крикет. Билярдът е често срещан, а бар-билярд – рядко срещана, но ценена находка. В добрите пъбове дейностите се случват като естествено продължение на домашния уют.
Обикновено пъбовете сервират до 23:00, след което камбанка сигнализира „последна поръчка“. Това е моментът за последно питие преди затваряне. През лятото много пъбове отварят задните си „бирени градини“, където дори при студено време британците ще седнат навън – защото е юни, и това е тяхното право.
Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN
ChatGPT може с времето да притъпи паметта, критичното мислене и мозъчната активност
Компанията губи над 1 млрд. на месец