
След срив на борсите: Доналд Тръмп ще си купи Teslа
На 10 март акциите на пионера в производството на електромобили Tesla поевтиняха с повече от 15%
Всяка година пивоварните произвеждат 37 милиона тона отпадък
Пивоварната индустрия генерира огромни количества отпадъци, а най-голямото от тях е изразходваното зърно за производство на бира, пише BBC. Това е материалът, който остава след процеса на варене на бира и представлява значителен екологичен проблем.
Въпреки че хората обикновено си представят чаша пълна със златист нектар, когато мислят за добре сварена бира, малцина знаят, че от всеки литър бира остава около 200 г остатъчен продукт. В световен мащаб всяка година се генерират около 37 милиона тона от този отпадък, което е еквивалентно на тежестта на 340 двуетажни автобуса.
С нарастващото потребление на бира, което се очаква да се увеличи с една трета през следващите седем години, обемът на този отпадък ще продължава да расте. Но вместо да се счита само за ненужен материал, учени започват да намират иновативни начини за използване на изразходваното зърно, което може да доведе до значителни ползи както за околната среда, така и за икономиката.
В момента около 70% от изразходваното зърно от пивоварите се преработва в храна за добитък, докато около 10% се използва за производство на биогаз. За съжаление, около една пета от него просто се изпраща на депо за отпадъци, което води до допълнителни разходи за пивоварните, а гниещото зърно отделя метан в атмосферата, което допринася за замърсяването на въздуха.
В този отпадъчен продукт обаче се съдържат редица полезни вещества, включително голямо количество протеин. Учените и компании като швейцарския стартъп Upgrain виждат това и започват да използват отпадъците по по-добър и устойчив начин.
През 2024 г. Upgrain стартира иновационна система за преработка, която превръща изразходваното зърно в протеин и фибри, които са одобрени за човешка консумация от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) и Европейската агенция по безопасност на храните (EASA). Системата е готова за инсталиране в пивоварни, като съществуват версии както за микро-пивоварни, така и за големи като Brauerei Locher, втората по големина пивоварна в Швейцария.
Според съоснователя на Upgrain, Уилям Бейкшер, изразходваното зърно от пивоварите е „скрито съкровище“ по отношение на устойчивото и здравословно хранене. Той посочва, че това може да помогне в решаването на глобалния недостиг на протеин, като отговор на нарастващото търсене за по-богати на протеин и фибри храни.
Upgrain и други производители, като Agrain в Дания и BiaSol в Ирландия, вече продават протеин и фибри, извлечени от изразходваното зърно, на производители на храни за включване в печива, пици, гранола и дори чипсове.
Гиганти като базираната в Белгия Anheuser-Busch InBev и базираната в Чикаго Molson Coors дори създадоха свои собствени вегански млека, направени от изразходвано зърно. Molson Coors твърди, че продуктът им има "богат и кремообразен вкус" и е с 25% по-малко захар от повечето овесени млека.
Използваното зърно може да освободи обработваема земя
Използването на този отпадъчен продукт за производство на растителен протеин теоретично би могло също така да освободи малки количества обработваема земя, използвана за отглеждане на пшеница, соя и грах за човешки протеин.
Äio, биотехнологичен стартъп с база в Естония, използва изразходваното зърно от пивоварите и други отпадъчни продукти от храни и земеделие за разработване на алтернатива на палмовото масло, основен фактор за обезлесяването в Индонезия и други държави. За да постигне това, Äio отглежда микроорганизми, които произвеждат мастни киселини и ги прилага в процес на ферментация, който не се различава много от този, използван при варенето на бира.
Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN
На 10 март акциите на пионера в производството на електромобили Tesla поевтиняха с повече от 15%
Сградата ще е с с капацитет от 100 000 места
Пазар на търговски площи в България към края на 2024 г. и прогноза за 2025 г.