1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Бивш директор на TikTok съди компанията за дискриминация

Бивш директор на TikTok съди компанията за дискриминация

Според служителката жените в компанията е трябвало да бъдат "тихи и смирени“

Бивш ръководител на TikTok съди бившия си работодател за това, че я е подложил на дискриминация въз основа на възраст и пол.

Кейти Елън Пурис, бивш ръководител на глобалния бизнес маркетинг на TikTok, каза, че сред дискриминираните срещу нея е Лидонг Джан, председател на китайската компания майка на гиганта в социалните медии ByteDance.

„Стереотипният възглед на Лидонг Джан за жените, дори и на ръководни позиции, беше, че те трябва да останат тихи и смирени през цялото време“, се казва в делото, което беше заведено на 8 февруари, пише Fortune.

Въпреки че други публично се оплакаха от отношението в компанията, Пурис е първият високопоставен служител на TikTok, който съди американското подразделение на ByteDance за дискриминация.

В делото Пурис каза, че е била накарана да мълчи, била е неспособна да защитава успеха на екипа си на лидерски срещи и са й били отказани лични срещи с Джан. Преди да се присъедини към TikTok, Пурис е заемала висши ръководни позиции в Meta, Google и рекламния гигант BBDO, според нейния профил в LinkedIn.

Пурис беше уволнен през есента на 2022 г. поради липса на „послушност и кротост“, които се изискват специално от жените служители, се казва в делото.

Делото е поредният проблем в списък от проблеми за TikTok. В момента той е въвлечен в разгорещен дебат относно плащането за музика, която потребителите публикуват. На 6 февруари лейбълите, собственост на Universal Music Group, които представляват Тейлър Суифт и Дрейк,  премахнаха всички произведения на своите изпълнители от платформата.

Главният изпълнителен директор на TikTok - Шу Ци Чю беше критикуван от американски сенатори относно вредата на платформата за децата. TikTok се защити, като каза, че е приложил мерки за защита на децата и че нейното звено в САЩ работи без китайска намеса.

Това е първият път, когато бивш изпълнителен директор на TikTok разказва неща от кухнята. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Ню Йорк съди TikTok, Facebook и YouTube за предполагаемо увреждане на психичното здраве на децата

Ню Йорк съди TikTok, Facebook и YouTube за предполагаемо увреждане на психичното здраве на децата

В иска се твърди, че те съзнателно "проектират, разработват, произвеждат, управляват, популяризират, разпространяват и продават своите платформи, за да привличат, улавят и пристрастяват младежи, с минимален родителски контрол"

Галерии