1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Без багаж - това ли е бъдещето на пътуванията?

Свят

Като опаковаме по-малко багаж, създаваме по-малко въглеродни емисии, намаляваме вредния отпечатък и щадим природата

 

С дестинациите, ориентирани към устойчиво развитие, и прогресивните туроператори, които съветват пътниците да опаковат по-малко багаж, подготвени ли са пътниците за ултралеко бъдеще, пише BBC. 

Лятото е в разгара си, много хора започват да опаковат куфари, ръчен багаж и пътни чанти, докато се подготвят да тръгнат на почивка.

Твърде много дрехи ще бъдат опаковани, разбира се, последвани от слънчеви очила, бански костюми и сандали, миналогодишния лосион за тен и добра книга. Вероятно ще се добави и яке, за всеки случай. Може би някои ще преоценят колко багаж наистина трябва да вземат. Повечето обаче няма да го направят.

Но с повече нови начини за намаляване на въглеродния си отпечатък от всякога – и някои дестинации, които се възползват от пълната забрана на определени видове багаж – тъпченето на покъщнината ви в куфар може скоро да остане в миналото.

Като опаковаме по-малко, създаваме по-малко въглеродни емисии, намаляваме отпечатъка си при пътуване и щадим природата.

За да подчертаем как пътуването по устойчив начин започва от дома, ето някои места, които предлагат идеи за по-рационализирана почивка:

Япония

По пътя към по-устойчива авиационна индустрия, Japan Airlines наскоро стартира пилотна програма, която дава на пътуващите зад граница опцията да наемат предварително дрехи за престоя си в страната.

Кампанията "Any Wear, Anywhere?" е създадена така, че пътниците, заминаващи за Япония, да могат да се регистрират или да носят минимален багаж, което означава, че авиокомпанията може по-добре да измери въздействието върху околната среда от обработката на по-малко багаж, както и по-ниското тегло на самолета. 

След като пътниците пристигнат в Токио, Осака или Фукуока, до хотелите, където са отседнали, се доставят дрехи по поръчка в различни размери и стилове. Въпреки че концепцията помага за облекчаване на товара на пътника, не всеки е убеден, че това е правилният подход.

Личната отговорност е важна и иновацията е страхотна, но тя не бива да ни отклонява от реалните системни промени, които са необходими - стабилна регулация и по-справедливи данъци върху горивата, например.

Алпите

По целия свят скиорите се опитват да намалят въглеродния отпечатък. Зимните спортни ваканции отдавна са в графата  за излишните извънгабаритен багаж. В курортите във Франция, Швейцария и Австрия се появява нова идея: оставете екипировката у дома и я наемете в курорта.

За да намалят пространството за багаж – и също така да намалят необходимостта пътниците да инвестират в спортно оборудване с висока стойност – курортите и компаниите за отдаване под наем наблягат на намаляването и повторното използване чрез отдаване под наем на шапки, ръкавици, очила, панталони и якета – както и обичайните ски, щеки, ботуши, дъски и каски. А за онези, които искат да пътуват с влак или друг обществен транспорт, това вече е хит, от Вербие в Швейцария до курорти в цяла Австрия благодарение на национални услуги като SkiGala.

„Лесно е да стегнете багажа за зимна спортна ваканция, когато знаете, че можете да вземете повечето от екипировката, от която ще се нуждаете при пристигането си“, каза Криси Роу, старши мениджър по устойчивост в Hotelplan, паневропейска група от специализирани туроператори, включително Inghams и Esprit. 

„Всеки произведен артикул има въглероден отпечатък, така че е много по-добре артикулът да се използва от множество клиенти и да може да бъде ремонтиран от хора с уменията и инструментите, за да му осигурят по-дълъг срок на годност. От гледна точка на разходите наемането на екипировка е по-добрият вариант вместо да плащате за регистрирани чанти и извънгабаритни багажи по време на полети.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии