1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Солена глоба, ако влачиш куфар на колела в този европейски град

Свят

Голям европейски град забранява куфарите с колела

Съгласно нов закон куфарите трябва да се носят, а не да се влачат по улиците в стария град на Дубровник в Хърватия, като всеки, хванат да търкаля багажа си, ще бъде глобен с 265 евро.

Всеки, който планира да посети Дубровник това лято, трябва да се увери, че няма да бъде хванат от новото правило, забраняващо носенето на куфари на колела в историческия му център, казва The Mirror.

Снимка: iStock

Хърватският град отчита огромен приток на посетители всяка година, което е страхотно за индустрията на гостоприемството там, но не е толкова фантастично за тези, които страдат от звука на миниатюрни колела, трополещи по калдъръма.

Законодателството срещу багажа трябва да стане още по-строго през ноември, когато всички куфари и чанти ще трябва да бъдат оставени пред стените на стария град, преди посетителите да могат да влязат. Тези, натоварени с багаци, които искат да влязат в старата част на Дубровник, ще трябва да платят на куриер, за да бъдат доставени чантите им до мястото им за настаняване с електрически автомобил.

Всяка година 1,5 милиона души посещават града, което е почти 40 пъти повече от 41 000 души, които живеят там.

Друга току-що въведена допълнителна мярка за намаляване на шума ще накара кафенета и барове с тераси, където нивото на шум надвишава 55 децибела, да бъдат глобени и да бъдат принудени да затворят за седем дни.

Ходенето без тениска, карането на велосипеди или електрически скутери в центъра на града и катеренето по статуи са поведения, които ще бъдат забранени.

В момента градът се опитва да запази статута си на световно наследство шест години, след като ЮНЕСКО предупреди, че неуважителни орди турити съсипват града.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии