1 USD
1.85739 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,825.3

Банки в еврозоната изпитват недостиг на собствени средства

Свят

Банките трябва да повишат своята готовност за реакция при кризи

"Повечето водещи банки в еврозоната са постигнали целта, която предвижда чрез поемане на дълг да допълнят предпазните си капиталови буфери, които се използват при случаи на криза. Някои от тях обаче трябва да направят повече, за да гарантират, че ще могат бързо да се справят, ако настъпи кризисна ситуация". Това обяви днес Единният съвет за преструктуриране (SRB) - регулаторен орган към ЕС, пише БТА. 

Кризата в САЩ, при която през март се стигна до банкови фалити, както и придобиването на изпадналата в сериозни финансови затруднения швейцарска банка Credit Suisse от страна на нейния конкурент - UBS, показват, че банките и регулаторните органи трябва да повишат своята готовност за реакция при кризи, които се развиват бързо, посочва европейският регулатор.

Механизмът MREL, който задължава банките, които са част от Европейския банков съюз, да поддържат "допустими задължения и достатъчни собствени средства", бе създаден в отговор на глобалната финансова криза през 2008 г. Тогава се наложи правителствата на редица страни да спасяват банки, използвайки обществени средства, припомня Ройтерс. 

Недостигът при предпазните капиталови буфери (на банките, които са обект на регулация - бел. ред.) се равнява на 0,3 на сто от общия размер на рисковите експозиции или 20,5 милиарда евро.

До момента банките са поели дългове в размер на около 2,7 трилиона евро, като 24 от тях не са изпълнили критериите на механизма Ем Ар И Ел за "достатъчни собствени средства". На 14 от тези банки е дадена отсрочка, за да изпълнят тази цел, се казва в съобщението на европейският регулатор. 

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии