1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Английската централна банка забавя вдигането на лихвите след кончината на кралицата

Английската централна банка забавя вдигането на лихвите след кончината на кралицата
 

Това следва действията на няколко публични органа да променят плановете си за следващата седмица

Банката на Англия отложи ключово решение за лихвените проценти след смъртта на кралица Елизабет II. В него се казва, че в „периода на национален траур“ решението на Комитета по паричната политика ще бъде обявено по обяд на 22 септември.

Това следва действията на няколко публични органа да променят плановете си за следващата седмица след смъртта на най-дълго управлявалия британски монарх, казва BBC.

Всички очакваха банката да повиши лихвите в четвъртък.

Икономистите прогнозираха, че централната банка на Великобритания ще повиши лихвите до 2,25% - най-високото ниво от декември 2008 г.

Миналия месец банката повиши лихвените проценти с най-висок марж от 27 години в опит да държи под контрол растящите цени. Тя прогнозира, че икономиката на Великобритания ще изпадне в рецесия по-късно тази година.

По-високите лихвени проценти могат да направят заемите по-скъпи, което означава, че хората ще имат по-малко пари за харчене и цените ще спрат да растат толкова бързо. Някои обаче се съмняват колко ефективно може да бъде повишаването на лихвите във Великобритания, в момент, когато инфлацията е причинена от глобални проблеми.

Цените на енергията се повишиха рязко, когато блокирането на целия свят заради COVID-19 приключи и икономиката започна да влиза в по-нормални нива.

Цените се увеличиха допълнително, след като Русия рязко намали доставките на газ за Европа. Това повиши цената на газа на целия континент, включително във Великобритания, което има огромен косвен ефект върху потребителите.

Говорейки пред Комитета по финансите управителят на Bank of England, Андрю Бейли, защити нейните резултати: „Човекът, който ще вкара Великобритания в рецесия, е Владимир Путин, а не Комисията по паричната политика“.

По негови думи банката ще вземе "под внимание" съобщението за енергийния план на премиера Лиз Тръс при следващото вземане на решение за лихвените проценти.

По време на кампанията си Тръс нападна Централната банката на Англия, обвинявайки я, че реагира бавно на нарастващите цени и не защитава уязвимите домакинства.

Но новият канцлер Куаси Квартенг повтори своята „пълна подкрепа за независимата Централна банка на Англия и тяхната мисия да контролират инфлацията, която е основна за справяне с предизвикателствата, свързани с разходите за живот“.

Енергийните фирми ще се свързват с клиенти относно тавана на сметката

Цените растат с най-бързия си темп от 40 години, при инфлация от 10,1%.

Министър-председателят обяви, че правителството ще ограничи увеличението на сметките за енергия за всички домакинства за две години в опит да предотврати широко затрудненията.

Типичната домакинска сметка за енергия ще бъде ограничена до 2500 паунда годишно до 2024 г.

Анализаторите казват, че огромната схема за подпомагане може да струва до 150 млрд. паунда, но обявявайки пакета си с мерки Тръс съобщи, че "извънредните времена изискват извънредни мерки".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии