1 USD
1.84913 BGN
Петрол
112.55 $/барел
Bitcoin
$29,247.4
Последвайте ни
1 USD
1.84913 BGN
Петрол
112.55 $/барел
Bitcoin
$29,247.4

Емирът, без когото НАТО не може да пази Украйна

Мнение

Зависимостта на Европа от руски газ отслабва Алианса, смятат експерти. Затова САЩ търсят други източници на синьо гориво

Русия трупа войски по границата с Украйна. Според източници на американското разузнаване става въпрос за над 100 хил. военни. В същото време НАТО реагира като укрепва източния си фланг с насочване на военна техниха в района, както и с поставянето на над 8500 американски войници в бойна готовност за изпращане в източна Европа. 

На този фон енергийно зависимата Европа отчита, че газовите и хранилища са пълни на едва 43% при обичайни 59% по това време на годината. Няма как да бъде друго при положение, че по газопровода "Ямал" от Русия през Беларус и Полша от около месец почти не тече синьо гориво в обичайната посока от Изток на Запад, а в обратната - от Германия към Полша.

Междувременно съобщения колко газ е останал в европейските хранилища все по-често се появяват и в руските издания.

Това припомняне от медиите в Москва за нивото на запасите не е изненадващо, защото около между 30 и 40% от доставките на природен газ за Европа идват от Русия, а за Германия този дял е над 50% и ако газът спре, то това ще изправи Стария континент пред огромна криза насред зима.

Европа внимава

Това е и една от причините в Европа да гледат предпазливо на действия в посока възпиране на Русия при евентуално нахлуване на руските войски в Украйна. В понеделник се проведе разговор между американския президент Джо Байдън, представители на ЕС и на Великобритания, на който една от основните теми е била възможните санкции на Запада срещу Русия, но срещата е приключи без да станат ясни конкретните стъпки в тази посока.

Друг подобен сценарий се разви тези дни, като в неделя, когато Държавният департамент на САЩ призова гражданите на САЩ да напуснат Украйна, докато представителят на ЕС по сигурността Жозеп Борел заяви, че блокът не обмисля такива действия към този момент.

Много трудно ще е да се убедят европейските партньори да пристъпят към нови санкции за Русия предвид опасността Кремъл да спре доставките. Всичко това е възможно да доведе до разцепление в НАТО, смята Кристин Берзина от германският фонд „Маршал“, цитирана от "Аксиъс".

Знаейки това, американската страна се стреми със всички сили да намери алтернативни източници на природен газ за ЕС. В последните седмици представители на Държавния департамент и лица от представители на индустрията са провели редица срещи, пишат световните медии.

Емирът, без когото НАТО не може

Спорeд Bloomberg в разговорите в близко бъдеще ще се включи и Джо Байдън, който се очаква да поиска от емира на Катар Тамим Ал Тани, да увеличи износа на втечнен природен газ за Европа, който до известна степен да компенсира евентуалното спиране на доставките.

Пред "Ройтерс" високопоставен дипломатически източник в САЩ е посочил, че Вашингтон ще „пази гърба“ на Европа ако се стигне до недостиг на природен газ заради сакнции или открит конфликт.

Без да е необходима експертизата на международен консултант по сигурност от горното става, ясно, че ако САЩ успеят да убедят катарския емир за повече газ то НАТО ще има повече място за действие в украинската криза.

Катар не за първи път помагат на западните сили през последните месеци. След изтеглянето на американските и всички западни военни от Афганистан емирството от Персийския залив се превърна в основен логистичен хъб за транспорт и евакуация.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии