Лоша хигиена и измами, експерт говори за най-куриозните случаи по курортите у нас (ВИДЕО)

Лоша хигиена и измами, експерт говори за най-куриозните случаи по курортите у нас (ВИДЕО)

Кетчупът и майонезата, подложени на високи температури, стават вредни, казва д-р Андрей Велчев

Д-р Андрей Велчев е председател на Сдружението "За достъпна и качествена храна" и в новия епизод на подкаста на "Бизнес новините" той разкрива резултати от проверките на сдружението в обекти по различни курорти.

Последните проверки са били във Варна и Велинград. Според Велчев един от най-сериозните проблеми, установени масово и на двете места, е лошата хигиена. Проблеми се установяват не само при сладоледа и царевицата, но и при палачинките и изобщо храната, която се продава на открито.

"Сосовете тип кетчуп и майонеза стоят или до котлона, или на пряка слънчева светлина. При температури стигащи до 40 градуса, не трябва да си експерт, за да си дадеш сметка, че на третия час този продукт ще е не само негоден, но и вреден, каза Велчев. 

Той е категоричен, че ние като потребители, трябва да сме най-строгите регулатори на пазара. "Задължително взимайте касови бележки независимо какво купувате. Така, ако имате проблем след това, здравословен в следствие консумацията на дадена храна или някакъв друг проблем, може да сигнализирате и нарушителят да бъде открит по данните от бележката. Ако не ви дадат бележка, а само контролен бон, по никакъв начин не можеш да си търсиш правата", обясни експертът.

Сред най-куриозните случаи, на които се е натъквало сдружението е, че в един от обектите за храна, търговецът който взима парите от клиентите, със същите голи ръце слага храната по чиниите. Друго нещо, което се вижда все по-масово и не се взимат мерки срещу него, е, че лъжичката, с която се гребат сладоледите е една и съща за всички видове, държи се в една вода цял ден и според експерти това развива микроби, които се пренасят по сладоледите. 

Извън летните неща, за които трябва да внимаваме, Велчев дава съвети и за какво да внимаваме, когато влезем в супермаркета. По думите му трябва да гледаме внимателно какво взимаме. "Обикновено на щандовете най-отпред се намират продуктите, с изтичащ срок на годност. Преди да вземете даден продукт, вижте датата и тогава преценете дали да вземете. Следете и за нарушена опаковка", казва експертът.

Според него относно млечните продукти, е добре потребителите да залагат на мандри и фермерски магазини, за да са по-сигурни в качеството. 

Повече, гледайте във видеото

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст