1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0
Последвайте ни
1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0

Има българи, застраховащи себе си за над 10 млн. лв.

Това заяви в Бизнес Видео Подкаста на businessnovinite.bg Веселин Ангелов. По думите му тук предпочитаме да застраховаме имота и колата си вместо живота си

Автомобилното застраховане все още доминира на българския застрахователен пазар. Това заяви в Бизнес Видео Подкаста на businessnovinite.bg Веселин Ангелов. Той е член на управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователите и изпълнителен директор на ЗАД "Алианц България".

Ангелов е с инженерно и икономическо образование и има повече от 15 години стаж във финансовата сфера.

Горното той казва със съжаление, защото според него хората трябва да обръщат все повече внимание на животозастраховането. Именно то дава механизъм и начин да се посрещне трудно събитие в живота като злополука, заболяване и смърт на близък.

Една застраховка живот е много по-важна от имуществената дори, когато се касае за ипотечен кредит и купуване на жилище, защото тя осигурява сигурност на този, който го изплаща и неговото семейство. Има някои банки, които не предлагат задължително нейното сключване, но дори и тогава има голям процент хора, които биха искали да подсигурят и такъв тип риск.

По думите на Веселин Ангелов една застраховка живот би оскъпила даден ипотечен кредит с около 3%, но подобен ход от страна на купувачите на имот е доказал своята полезност.

У нас всеки 7 от 10 лв. платени за застраховки са за автомобили. Делът на задължителната гражданска отговорност. 40% от всички застраховки за гражданска отговорност, а около 30% са за каско.

Ангелов посочи, че ако има ръст в цените на гражданската отговорност, то той не би трябвало да изпреварва инфлацията. Нормално е тук да се калкулират сервизни услуги и стойност на части, които поскъпнаха през годината.

Освен в случаите при ипотечен кредит ръст на пазара на имущественото застраховане има и на доброволен принцип, като все повече хора избират да застраховат дома си. Често това се случва на базово ниво и не се включват рискове като кражба и токов удар.

Принципът при този тип застраховане е че застрахователите покриват строителната стойност на имота, а не неговата пазарна цена, себестойността на строителството е относително еднаква независимо дали ще строиш в центъра или в някой по-краен кварта, каза още Ангелов.

Все още екзотични за пазара са земеделските застраховки. Стопаните у нас предпочитат сами да носят риска. Появяват се и продукти насочени към застраховане на централи със възобновяема енергия, които ще набират все по-голяма популярност на фона на климатичните промени в света, каза още Ангелов.

Сред интересните предмети, които застраховат българите, са антики, диаманти, часовници. Има такива, които застраховат дори дрехите си – скъпи дизайнерски изделия, които са оценени на няколко хиляди лева.

Веселин Ангелов каза още, че има и българи, които са застраховали себе си за суми в размер от над 10 млн. лв.

За това дали се скъсява времето от заявяването на дадена щета до нейното изплащане, за това защо той е избрал пътя на експерт в застраховането и какво пречи на въвеждането на системата бонус-малус, гледайте във видеото.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Министър Шишков за газовата връзка с Гърция: Луксозна сграда с мебели, без ток и достъп

Coldplay
+11

Галерии