1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

България е в топ 3 на най-достъпните страни с развит ИТ сектор

Технологии

Технологичният сектор е един от най-бързо развиващите се в София, се казва в проучване

С покачването на цените в световен мащаб много работници откриха, че заплатите им не растат адекватно спрямо инфлацията. Това не е добра новина, ако живеете в скъпа икономика като Дания. Датските потребителски цени са най-високите в ЕС, следвани плътно от тези в Ирландия, които са с огромните 40% по-високи от средните за целия блок.

Швеция, Финландия и Люксембург са традиционно известни и с високите разходи за живот. Но Швеция, например, компенсира това за гражданите, като предоставя голямо разнообразие от добре финансирани обществени услуги, като здравеопазване, образование и социални грижи. Недостатъкът на добрите обществени услуги може да бъде по-високи данъци, по-скъпи жилищни разходи и по-висока сметка в супермаркета или за развлечение, пише euronews.com.

Горепосочените държави са с висок стандарт, но обикновените граждани биват сериозно товарени финансово. За тези, които искат да живеят в Европа, но да могат и да разчитат на повече пари в джоба си, има три държави, където биха се чувствали добре.

Португалия- стартъп под жаркото слънце

Изключително популярна туристическа дестинация, безкрайните плажове и топлото време правят Португалия страна, която обичаме за почивка. Южният регион Алгарве получава около 3000 слънчеви часа – което се равнява на 300 дни – всяка година, което го прави един от най-слънчевите региони в Европа.

Въпреки това все по-често европейците се местят в Лисабон, за да работят.

Португалската столица се превърна в предпочитана дестинация, тъй като статутът й на технологичен център се затвърди през последните 10 години, привличайки таланти, вътрешни инвестиции, както и създавайки богатство от собствени стартиращи компании. Освен това английският е широко разпространен като втори език.

Имената на местните стартиращи компании, които трябва да знаете, включват многоезичната услуга за превод Unbabel, крипто портфейл Utrust и Virtuleap, който използва виртуална реалност за подобряване на здравето на мозъка.

Big Tech също има присъствие тук – Amazon, Google, IBM, Fujitsu и Cisco Systems са едни от най-добрите компании с офиси в Лисабон.

Що се отнася до ежедневния живот, Лисабон е по-скъп от където и да било другаде в страната, тъй като е столица и център на технологичната сцена.

България- изгряващата звезда на Балканите

България се присъедини към ЕС през 2007 г. Въпреки че все още не е приела еврото, тя е достъпно място за живеене с хубаво време – страната като цяло се радва на топли лета и меки зими.

Що се отнася до това къде може да се настаните, столицата София е мястото, където се стичат чуждестранни работници.

Разположена в западната част на страната, София е в непосредствена близост до Сърбия и Румъния и нататък до Централна и Южна Европа. Откакто нацията се присъедини към ЕС, нейната икономика е във възход.

„България претърпя значителна трансформация през последните три десетилетия, преминавайки от силно централизирана, планирана икономика към отворена, пазарна икономика с доходи над средните“, според Световната банка.

В наши дни София се радва на добър и достъпен обществен транспорт, включително метро, ​​трамваи и редовни автобуси, които свързват повечето части на града, а технологичната сцена процъфтява.

През 2021 г. градът беше класиран на 20 от 80 местоположения в доклада на fDi Tech Cities of the Future, което гарантира нарастващото му международно значение.

Технологичният сектор е един от най-бързо развиващите се в София. Сайтът Numbeo посочва, че за сравнение потребителските цени с включен наем в София са с 50 на сто по-ниски от тези в Париж.

Някакви недостатъци? Докато България може да бъде привлекателен и достъпен избор за чуждестранни работници, езикът може да бъде бариера за някои. Само около една четвърт от населението на страната говори английски, но това е повече в туристическите райони и в София.

Испания- стар фаворит

Предпочитана отдавна от чуждестранни работници, туристическите части на крайбрежната Испания са мястото, където много европейци често се стичат за работа.

Но има толкова много други места в тази огромна страна, които предлагат огромни възможности за тези, които искат да се преместят.

Мадрид, Барселона и Валенсия са трите най-големи града в страната и добре установени центрове за финанси, технологии и индустрия, както и популярни места за тези, които искат да създадат магазин.

„Умният град“ Сантандер в северната част на Испания е място, което особено чуждестранните специалисти могат да разгледат с интерес.

Разположен в района на Кантабрия на северното крайбрежие на Испания, той не е далеч от по-големите културни и кулинарни центрове на Билбао и Сан Себастиан. С население от около 180 000 жители, Сантандер е малък град, който беше в челните редици на интелигентните градове.

От 2010 г. градът също участва активно в изследователски проекти в Европа и Азия, с повече от 350 институции и компании на национално и международно ниво.

Всичко това е привлекателно за технологичните компании, а водещите фирми в региона включват фирмите за професионални услуги Deloitte и Accenture, както и Microsoft. 

Колкото и компактен да е, Сантандер е град, който предлага достъпен начин на живот. Наемите тук са около 36% по-ниски от тези в Берлин например.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии