1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Близо 75% от българските компании изостават в цифровизацията

БГ Бизнес

Кризата от COVID-19 показа, че технологичните познания са ключови за бизнеса

74% от българските компании нямат базово ниво на цифровизация на дейността си към 2021 г. Това показват данни на Евростат, като страната ни е следвана единствено от дружествата в Румъния (77%).

Индексът на цифровия интензитет на статистическата служба включва 12 индикатора, свързани с употребата на цифрови технологии, и подрежда компаниите по определени критерии, например, поне 50% от служителите да ползват компютри с интернет за работата си или да използват IoT (интернет на нещата) технологии и устройства. Има и критерий, според който 1% от оборота да идва от дигитални канали.

Данните за 2021 г. показват, че средно за ЕС 56% от дружествата са постигнали това базово ниво, а при големите компании делът достига дори 88%.  

Кризата, която пандемията от COVID отключи, показа, че цифровизацията е ключова за икономическата устойчивост на един бизнес. Цифровите технологии могат да подобрят предлаганите от компанията продукти и услуги и да повишат конкурентноспособността си.

Една от целите на ЕС за десетилетието според Digital Compass предвижда към 2030 г. над 90% от европейските МСП да са постигнали поне базово ниво на цифровизация на дейността. Към 2021 г. това се случва една при 55% от малките и средни компании. За изминалата година първи по успеваемост са предприятия от Финландия, Дания и Малта, където 10% от компаниите има много високо ниво на цифровизация.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии