1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Продължава ли да расте пазарът на ипотечни кредити?

Недвижими имоти
 

Анализ на Пощенска банка

Пазарът на жилищни кредити в България продължава да расте и през първото тримесечие на настоящата година, като главната цел за кредитоискателите e покупката на основно жилище.

Анализ на "Пощенска банка" за развитието на ипотечния пазар през последните три години и първите три месеца на 2022 година потвърждава възходящата тенденция в сектора, съобщиха от банката.

Данните на институцията отчитат, че през 2021 година средният размер на исканите кредити се е увеличил с 12 на сто и продължава своя ръст и през настоящата година. Принос за това имат увеличението на доходите на населението, атрактивните условия за жилищно финансиране и ниските лихвени проценти, заедно с повишеното търсене от страна на потребителите, които желаят да направят дългосрочна, сигурна и устойчива във времето инвестиция. 

От анализа на експертите става известно, че потребителите трайно насочват предпочитанията си към по-качествени жилища. Наблюдава се повишен интерес към имоти с отлични характеристики, в райони с по-добра инфраструктура и в близост до зелени площи.

Все повече се търсят имоти монолитно строителство, които заемат 90 на сто от дела на финансираните жилища през 2021 г., като все по-малък е интересът към панелните апартаменти и към имотите в строеж.

Като резултат от промените, които настъпиха в начина на живот по време на пандемията, клиентите търсят все по-големи и просторни имоти. Расте интересът към тристайните и четиристайни жилища, за разлика от по-маломерните, при които се наблюдава спад.

В потвърждение на тази тенденция данните показват, че около 31% от финансираните имоти през първото тримесечие на годината са тристайни апартаменти, докато за 2021 г. този процент е бил 27%.

В унисон с повишеното търсене на качествени и просторни имоти, институцията отчита и ръст в средната цена на квадратен метър на обезпеченията по жилищни кредити, който през 2021 г. е 12 на сто на ниво страна, като водеща по този показател е столицата. 

Анализът на "Пощенска банка" показва още, че в профила на основния купувач влизат хора с високи и стабилни доходи, заети предимно в търговията, държавната администрация и ИТ сектора. Наблюдава се също така ръст на размера на самоучастието при покупката на имот, като през първото тримесечие на годината средните стойности на този показател са 35 на сто. Остава стабилен средният срок на искания жилищен кредит, който е 24 години, съгласно данни на експертите.

Наблюденията сочат още, че клиентите стават все по-информирани и проучват внимателно стъпките за придобиване на жилище, а когато избират банка, предпочитат това да е голяма финансова институция с доказан опит и стабилност. Според статистиката търсенето на жилища е съсредоточено главно в петте най-големи града в страната, които съставляват приблизително 80 на сто от заявленията за ипотечен кредит в "Пощенска банка". Това са София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, като столицата безспорно е доминираща в тази класация с 60 на сто от сключените сделки.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Какво е имотен балон?

Какво е имотен балон?

Често ли около вас споменават за наличието на имотен балон. Не се притеснявайте, това подробно ръководство ще ви помогне да разберете какво представлява той:

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии