1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Плащаш имот "на зелено" на 75% и да ти остават още 50%: Инфлуенсърка твърди, че е измамена (ВИДЕО)

Плащаш имот "на зелено" на 75% и да ти остават още 50%: Инфлуенсърка твърди, че е измамена (ВИДЕО)

Кога един апартамент „на зелено“ може да ни излезе солено?

В края на 2020 г. инфлуенсърката Полина и половинката ѝ Патрик решават да си купят жилище, след като разбират, че ще стават родители за втори път. Двамата сключват договор с инвеститор, който продава имоти „на зелено“. По думи на Патрик, тогава правят плащане от 25% от стойността на жилището.

Уговорката е траншовете да са следните: 25% плащане при подписването на сделката, 25% на Акт 14, при поставянето на дограмата още 25%, на Акт 15 – 15% и на Акт 16 – 10%.

„Ние до момента сме платили 75% от сумата“, казва Патрик.

По договор продавачът трябва да прехвърли имота на семейството на 20 ноември 2022 г. Това обаче не се случва.

„Апартаментът трябваше да е говот през 2022 г. Тогава вече се беше родило и второто ни детенце. С малки деца мечтаехме всеки божи ден, че строителят ще бъде изряден и, че ще можем да се преместим в нашето си жилище в срок, защото и тогава и сега живеем под наем с двете си деца, което ни носи и дискомфорт и повече разходи“, допълва Полина.

Семейството чака Акт 15 и Акт 16, за да заплати останалите 25% от цената. Строителят обаче, ги сюрпризира, че заради пандемията и войната в Украйна, те трябва да платят и индексация.

„Изведнъж се оказа, че трябва да платим с 50% отгоре, което щеше да ни отнеме всичките възможности за обзавеждане и ремонт“, казва Полина.

Двамата отказват да платят сумата и завеждат дело, за да може предварителният договор да бъде сметнат за окончателен. След това обаче получават насрещен иск от компанията, която претендира да им бъдат запориране сметките с обяснението, че не са били изрядни по договора.

Тъй като Полина е инфлуенсър, който споделя живота си със своите последователи, тя разказва и за проблемите с апартамента в социалните си мрежи.

„Наложи се да сваля видеото. Патентният адвокат на строителя се свърза с мен, като ми даде 3 дневен срок да сваля видеото, за да не заведат дело срещу мен по отношение на търговската марка, която споменах в него“, разказва тя.

Патрик добавя, че има още случаи като техния и част от хората вече са заплатили индексацията.

BTV потърси компанията за отговор, а от там заявиха, че сделките за покупко-продажба на имоти не попадат в обхвата на Закона за защита на потребителя и спорът между тяхната компания и Полина Билоконна е от изцяло частен характер, касае търговски взаимоотношения и вече е в съдебна фаза, а на този етап не е редно да коментират публично случая.

По думи на брокера Николай-Емил Шопов, който коментира случая в предаването на bTV "Преди обед", наистина има повишение на цените на материалите в строителството в последните години, но повишаването на цената в такива условия трябва да бъде посочено в договора.

Според адв. Радостина Хаджиева в този случай купувачът може да преговаря за големината на индексацията и крайната цена. Ако купувачът не е съгласен да плати посочената цена или не се споразумеят със строителя, купувачът има право да поиска по съдебен ред договорът да бъде обявен за окончателен или да бъде прехвърлена собствеността. Основателността на този иск зависи от няколко важни предпоставки: Да бъде изтекъл срокът за сключване на окончателен договор спрямо предварителния такъв, купувачът да е изправна страна по договора (т.е. да е изпълнил своите задължения), имотът да е построен поне до етап „груб строеж“, т.е. Акт 14, в противен случай нямаме годен обект за живеене, и строителят да не е прехвърлил вече имота на трето лице.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии