1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

"Малинова долина" и "Овча купел" са най-евтините квартали. А кои са най-скъпите?

Недвижими имоти

В скъпите софийски квартали цените са около 3 000 евро/кв.м., показва проучване

Новото строителство продължава да бъде най-предпочитано от купувачите, като най-често то се купува в процес на строителство, докато все още има наличен избор, показва ново проучване на Bulgarian Properties за третото тримесечие.

Съвсем естествено, търсенето в София надделява именно в квартали, които предлагат такова. Това са широкият център на столицата, както и кварталите "Банишора" и "Малинова долина", където кипи сериозна строителна дейност.

Снимка: iStock
С развитието на инфраструктурата, особено линиите на метрото, популярност набират все повече и кварталите "Овча купел" и "Карпузица" (Княжево). Районите на Младост и Полигона остават на топ позиции в търсенето от страна на млади семейства, особено за работещите в офис центровете по Цариградско шосе и Бизнес Парк София.

Данните сочат, че средните цени в най-популярните квартали през 3-тото тримесечие на 2023 г. на база реално сключени сделки са:

• "Банишора" - 1 512 евро/кв.м.
• "Малинова долина" - 1 360 евро/кв.м.
• "Овча купел" 2 – 1 310 евро/кв.м.


Най-скъпо са се продавали жилищата в центъра, "Иван Вазов" и "Лозенец" – около 3 000 евро/кв.м., а най-евтини са в "Овча купел" и "Малинова долина".

Параметри на закупените жилища

Двустайните и тристайните апартаменти са най-търсени. Делът на закупените двустайни апартаменти е 54%, а на тристайните – 37%. 7% са жилищата с 3 спални. Средната площ на закупените апартаменти е 90 кв.м.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии