×

Еврокалкулатор

0.00
1 USD
1.1193 BGN
Петрол
Bitcoin
$80,147.8

Ето как Google използва телефонния ви номер без ваше знание

Как да деактивирате автоматичното свързване на номера

Скрита функция в Android автоматично свързва телефонния ви номер с всички регистрирани Google акаунти на устройството, без да иска разрешение за всеки профил поотделно. Според румънското издание Libertatea, макар услугата да е създадена за удобство, тя се превръща в сериозно препятствие за хората, които искат стриктно да разделят личния си живот от професионалните ангажименти.

Потребителите са започнали да забелязват това поведение, когато получават имейли от Google, които ги уведомяват за проверката на телефонния им номер. Оказва се, че функцията за проверка на телефонния номер е активирана по подразбиране и се прилага не само за основния ви акаунт, но и за допълнителни профили, включително служебните. Самият механизъм е автоматичен. Ако на смартфон се използват няколко Google акаунта, номерът на SIM картата се свързва с всеки от тях. Същото важи и за всички нови акаунти, които собственикът добавя към устройството в бъдеще. При промяна на телефонен номер, новият номер може да бъде свързан и с профилите, в които е влязъл. 

Google обяснява, че проверката на телефонния номер е от съществено значение за различни услуги. Може да се използва за възстановяване на акаунти, влизане в телефонен номер, RCS съобщения и дори намиране на изгубено устройство. 

Проблемът обаче е, че собствениците не винаги са наясно с автоматичното свързване и не могат предварително да решат с кои акаунти да свържат телефонния си номер. Това е особено важно за тези, които използват отделни профили за работа, лични дела или други цели. Автоматичното свързване не прави акаунтите публични, нито обединява съдържанието им, но ги свързва с един телефонен номер в системата на Google, съобщава БГНЕС. 

Как да деактивирате автоматичното свързване на номера 

Ако не искате Google автоматично да проверява телефонния ви номер, можете да деактивирате тази функция в настройките на вашия смартфон. За да направите това, следвайте тези стъпки: 

• Отворете „Настройки“ на вашия смартфон с Android. 

• Намерете секцията Google или настройките на услугите на Google. 

• Отидете на „Всички услуги“. 

• Под „Поверителност и сигурност“ намерете „Проверка на телефонен номер“. 

• Деактивирайте настройката „Автоматична проверка на телефонните номера“. 

Имената на елементите от менюто може да варират в зависимост от производителя на вашия смартфон и версията на Android. Ако не можете да намерите настройката, която ви е необходима, опитайте да потърсите „Проверка на телефонен номер“. Важно е да се отбележи, че деактивирането на автоматичната проверка предотвратява бъдеща автоматична проверка на номера, но също така не премахва телефонния номер от акаунти, с които вече е свързан. Следователно, ако искате да разделите личните и служебните си профили, проверете отново информацията за контакт за всеки акаунт в Google и ръчно премахнете номера от всички акаунти, където вече не е необходим. 

Някои потребители също така съобщават, че настройката може да се активира отново след деактивиране на автоматичната проверка. Затова е добре периодично да проверявате състоянието ѝ. 

Изберете Business Новините като любим източник в Google

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет за вземане на инвестиционно решение.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Виж всички предложения от брошурата тук