1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Кой сезон е най-подходящ за покупка на имот?

Кой сезон е най-подходящ за покупка на имот?

Ето и най-важните съвети при избор на нов дом

Купуването на нов дом зависи най-вече от наличните финанси на домакинството и възможността за кредит. Но експерти са категорични, че пазарът на имоти има и сезонни особености. 

Като цяло пролетта и лятото са популярни периоди за закупуване на къщи поради приятното време и удобството на преместването през по-топлите и сухи месеци от годината. От друга страна това увеличено търсене през лятото води и до повишение на имотните стойности. Обратно – през есента и зимата интересът на купувачите е по-малък, което води до по-добри възможности за преговори и откриване на изгодни предложения за покупка на къща.

„Най-добрият сезон за покупка на къща е през есента и ранните зимни месеци. Освен, че тогава се отваря прозорец от изгодни възможности, през този период е по-лесно да се запознаете с актуалното състояние на имота – изправност на покрива, канализацията, топлоизолацията, хидроизолацията и т.н. Когато навън е влажно и дъждовно наличието на проблеми по имота трудно може да остане скрито“, обяснява Синан Ахмедов, брокер на годината в Инвест Тайм.

Лихвените проценти по ипотечните кредити също играят решаваща роля при определянето на подходящ период за покупка. Следенето на тенденциите може да ви помогне да планирате по-изгодно покупката си и да получите най-добрата сделка. Също като пазара на недвижими имоти и равнището на лихвените проценти варира и има моменти на достъпност и възможност за постигане на по-ниски месечни разходи.

Несъмнено най-благоприятният период за покупка на къща е при стабилна икономика, с ниски нива на безработица и силно доверие от страна на потребителите. По време на несигурни икономически времена, като непостоянни и непрекъснато покачващи се нива на инфлацията, цените на имотите също варират, но задължително трябва да съобразите покупката си и с вашето собствено финансово състояние.

За някои покупката на къща е инвестиция. За да прецените потенциала от бъдеща капиталова печалба проучете внимателно местния пазар за недвижими имоти. Въпреки, че откриването на точния период за покупка на къща с цел инвестиция е предизвикателно начинание, доброто запознаване на тенденциите на имотния пазар ще ви дадат по-добра представа за най-благоприятното време за осъществяване на сделката.

Съвети при покупка на имот

Освен да се уверите във финансовите си възможности, е от ключово значение и да проучите добре пазара към текущия момент. За да вземете възможно най-правилното решение, трябва да сте наясно как вървят цените в района, към който сте се насочили. Винаги е от полза и направата на сравнение между имота, който сте харесали,  и подобни на него. Доброто познаване на пазара и актуалните ценови нива ще ви помогне да идентифицирате най-подходящия момент за сключването на сделка за покупка на имот. 

Не се страхувайте от огледи

Много често по време на огледите купувачите се сблъскват с разочарование поради несъответствията между предварителните им очаквания и реалността. Разглеждайки един имот онлайн, ще ви бъдат представени всички негови плюсове, но е възможно да не ви бъде предоставена информация за съпътстващите му минуси. Именно поради тази причина е важно да отделите време за направата на огледи, по време на които да придобиете максимална представа за имота. Виждайки жилището на живо имате възможността да си представите как би изглеждал животът ви в него.

Не бързайте при покупката на имот

Когато купувате имот, вие инвестирате в жилище, което не само отговаря на критериите ви, но и е вашето собствено място за живот и посрещане на някои от най-хубавите и специални моменти. Това е един от най-вълнуващите моменти в живота на мнозина, което може да доведе до вземането на необмислени решения. Не забравяйте добре да обмислите и рационализирате покупката. Не прибързвайте с подписването на договора, преди да сте се уверили напълно, че сделката е благоприятна и не крие никакви рискове. 

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии