1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Лек спад на цените на недвижимите имоти у нас?

Лек спад на цените на недвижимите имоти у нас?

За София най-актуални остават квартали като “Витоша”, “Малинова долина” и “Овча купел”

 

Без значителни промени на пазара на недвижими имоти у нас, през третото тримесечие на годината се наблюдава лек спад на цените на жилищата. Това показва анализът на агенция за недвижими имоти Arco Real Estate.

От компанията отчитат, че у купувачите на недвижими имоти се забелязва повече разум, като те не бързат да влизат в сделка, взимайки емоционални решения. Отчетите показват, че често се стига до намаляване на началната продажна цена на имота, а продавачите са склонни на компромиси.

В София, например, се забелязва спад на сключените сделки, сравнено с предходното тримесечие - 7001 срещу 8615. Спадове се забелязват още в Пловдив и Варна, но за сметка на това има ръст в Бургас - 1931 сделки срещу 1736 за предходните три месеца.

Общият брой сключени сделки на територията на страната за третото тримесечие е 54 277, което е съвсем по-малко от второто - 54 371. Налице е спад в сравнение със същия период от годината през 2022, когато сключените сделки са били 62 459 на брой.

Снимка: iStock
Какво ни очаква на пазара на недвижими имоти до края на годината?

Според експертите, до края на настоящата година няма да има значителни промени в пазара на недвижими имоти. Очаква се да няма осезаем ръст на цените на имотите.

На този етап средните цени на жилищата в София задържат нивата си от предходното тримесечие, като в зависимост от район и моментно състояние, те варират между 1600 и 1800 евро на кв.м за двустаен апартамент, и 1500 - 1700 евро на кв.м за тристаен. В идеалния център на София цените на имотите запазват нива от около 2500 евро на кв.м, а в по-широкия център - около 1800 евро на кв.м.

Снимка: iStock
Къде се търсят най-често недвижими имоти в столицата?

Данните на Arco Real Estate показват, че най-предпочитани от страна на купувачите остават южните райони на София, както и централната част на града. Най-често търсещите жилище се стремят към удобства като лесен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, наличие на търговски вериги в близост, училища и детски градини.

През третото тримесечие на годината се забелязва спад на търсенето на къщи, както и офис помещения и търговски площи.

Снимка: iStock
Какви имоти се предлагат най-много на пазара през последното тримесечие?

Двустайните и тристайни апартаменти в незавършена фаза, на етап груб строеж, са най-предлаганите, сравнено с предишните три месеца от годината. За София най-актуални остават квартали като “Витоша”, “Малинова долина” и “Овча купел”, като основна причина за това е активното строителство на нови сгради в тези райони.

В зависимост от параметри като завършеност на имота, местоположение и възможност за паркомясто или гараж, цените на тези жилища стартират от 1300 евро на кв.м и достигат до 2000 евро на кв.м.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии