"Овча купел" и "Княжево" все по-търсени за покупка на имоти заради разрастването на метрото

Недвижими имоти

Най-много пуснати в експлоатация жилища са тези с 3 стаи

 

По данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация новопостроени жилища през второто тримесечие на 2023 г. са 5198, с над 27% повече от същото тримесечие на миналата година. Най-голям е броят на новите сгради и жилища в София, следвана от Пловдив, Бургас и Варна.

В периода април-май-юни 2023 г. са пуснати в експлоатация най-много жилища с 3 стаи (32,9%), следвани от тези с две стаи (32,0%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи – 4,2%.

Двустайните апартаменти - най-търсени


Националната статистика отразява и характеристиките на търсенето, които брокерите отчитат. До момента през 2023 г. двустайните и тристайните апартаменти са най-търсени за покупка. Превес имат двустайните жилища, но все по-бързо нараства и броят на покупките на апартаментите с три стаи, тъй като хората се ориентират към по-голям семеен дом и разчитат на все още изгодното банково финансиране. Това споделя Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Новото строителство продължава да бъде най-предпочитано от купувачите и съвсем естествено търсенето в София надделява именно в квартали, които предлагат такова. Това са широкият център на столицата, както и кварталите "Банишора" и "Малинова долина", където кипи сериозна строителна дейност. А цените в тези райони все още остават сравнително по-ниски, когато ги съпоставяме с други атрактивни и утвърдени зони на столичния град. С урбанизацията и развитието на инфраструктурата, особено линиите на метрото, популярност набират все повече и кварталите "Овча купел" и "Карпузица" (Княжево). Районите на Младост остават на топ позиции в търсенето от страна на млади семейства, особено за работещите в офис центровете по Цариградско шосе и в Бизнес Парк София.


Пандемията активира и нови ниши в жилищното пространство. Увеличава се делът на купувачите, които търсят по-големи апартаменти, жилища в затворени комплекси и сгради със собствен двор, партерни апартаменти с тераса-двор или апартаменти с големи тераси, сочат данните на BULGARIAN PROPERTIES.

Новото строителство се купува още "на зелено"

В годините след пандемията наблюдавахме сериозна активност в строителния сектор. 2021 г. беше отчетена като рекордна по отношение на новоиздадени разрешения за строеж в столицата. Нулевите банкови лихви и евтиният достъп до кредитиране - и за инвеститори, и за купувачи, както и несигурността на финансовите пазари, отключиха апетита към инвестиционната перспектива пред недвижимите имоти.

Това създаде нова тенденция на пазара, която две години по-късно продължава да е устойчива. Интересните и качествени проекти се купуват в много по-ранен етап на строителство и при завършване на сградата на пазара обикновено остават едва най-големите или неатрактивни жилища. А разлика в цената можем да търсим по-скоро във времето - с това как расте тя от момента на закупуване на дадено жилище до момента на неговото завършване. Ръстовете от 20-30%, на които бяхме свидетели, дадоха добра възможност за бърза инвестиция и препродажба, но тези движения се забавят през тази година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст