1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,617.9

Димитър Събев: Високите цени на горивата могат да доведат до рецесия 

Мнение
 

Актуализацията на бюджета вероятно няма да се приеме

Състоянието с високите цени на горивата не може да продължи много дълго, причината е, че хората няма да може да си ги позволят - икономиката ще изпадне в рецесия, а търсенето ще се свие и съответно петролът ще поевтинее. Това заяви икономистът от Института за икономически изследвания към БАН Димитър Събев пред businessnovinite.bg. 

Към днешна дата средната цена в България за литър на Бензин А95 е 3,28 лв., Дизел - 3,35 лв. и Пропан-Бутан - 1,58 лв., показват данните на Fuelo. 

"Умната икономическа политика не е да се очаква поевтиняването или да се компенсират засегнатите хора, а да се намери заместител на тези въглеводороди, които заедно с това да ни освободят от руската зависимост", каза Събев. 

Според него всяко едно правителство трябва да се ангажира със Зеления преход. 

Актуализацията на бюджета вероятно няма да се приеме 

"Актуализацията на бюджета в действителност може да не бъде приета. Тук ще излезем от полето на икономиката и ще влезем в сферата на чисти партийно-политикански пресмятания. Почти всяка партия в парламента има интерес от дестабилизацията и компресирането на двете най-колоритни представители в коалицията - "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Очаквам много саботажи по време на дискусията за актуализацията, за съжаление водещ няма да е националният интерес, а едни теснопартийни игри, които могат да ни направят по-бедни", смята Събев.

Коментарът му дойде, след като вчера лидерът на "Има такъв народ" заяви, че неговата партия се оттегля от коалицията, а депутатите му ще подкрепят само социалната част от актуализацията на бюджета.  

Той коментира и това какви ще са последствията за бизнеса и гражданите, ако актуализацията не бъде приета. "По-голяма е тревогата за гражданите, защото в тази актуализацията бяха предвидени мерки за хората с фиксирани доходи - пенсионерите и тези на бюджетна издръжка, които в тази силно инфлационна среда имат нужда от тези допълнителни доходи. Бюджетът може да си позволи да ги компенсира за инфлационното загубване на тяхната покупателна способност. Бизнесът има най-много нужда от стабилност, но се съмнявам, че с бюджет може да му се помогне". 

Икономистът подчерта, че приходите по Републиканския бюджет се изпълняват по-добре от очакваното, а България има редкия комфорт да има много нисък външен дълг. 

Външният дълг трябва да се тегли за инвестиции 

"Във всички случаи цената на кредита е основен фактор за неговото теглене. Точно сега е направена преценката, че България може да изтегли кредит при по-добри условия. Тези пари няма да бъдат просто похарчени, а за превъртане на досегашния дълг, теглен от предишните управляващи", заяви Събев. 

В началото на юни се заложи в актуализацията на бюджета лимитът на държавния дълг да се вдигне с около 3 млрд. лв. и да стане приблизително 10 млрд. лв. Бюджетът бе планиран при 2.9% ръст на брутния вътрешен продукт и под 11% инфлация, дефицитът да остане 4,1%. Догодина страната трябва да изплати външен дълг около 3 млрд. лв. 

Според икономиста на този външен дълг може да се погледне на един напълно ефективен начин. 

"Имаме една страхова невроза в България от външния дълг. Проблем е, че външният ни дълг е прекалено малък. Не случайно казват, че ако външният дълг е твърде нисък това говори за липса на перспективно мислене сред управляващите. България не трябва да тегли пари безразборно и да ги пилее, това трябва да са пари само за инвестиции", каза Събев. 

Автор: Ирина Евгениева

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии